După defilarea sportivilor, preşedintele Comitetului de organizare Rio2016, Carlos Nuzman, a spus în cuvântul său: "Mă adresez întregii planete, celor cinci continente, bine aţi venit la Rio, Oraşul Olimpic. Visul Olimpic este acum Realitate Olimpică. Cel mai frumos loc din lume e aici şi acum. Brazilia primeşte lumea cu braţele deschise." 

A urmat discursul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, care s-a adresat asistenţei în portugheză locuitorilor din Rio (cariocas). 

"Acesta este momentul oraşului minunat (cidade maravilhosa), primele Jocuri Olimpice în America de Sud. Comitetul de organizare şi toţi brazilienii pot fi mândri azi. Admiraţia noastră pentru voi este şi mai mare, pentru că aţi reuşit să realizaţi aceste lucruri într-o perioadă dificilă din istoria Braziliei. Am crezut mereu în voi. Pasiunea voastră pentru sport şi bucuria voastră de viaţă ne-au impresionat'', a spus Bach. 

Preşedintele CIO a lăudat miile de brazilieni şi nu numai care au venit la Rio pentru a-şi dedica timpul şi energia Jocurilor Olimpice: "Cei mai buni ambasadori ai Jocurilor sunt miile de voluntari". 

Kenyanul Kipchoge Keino, dublu campion olimpic la semi-fond, a devenit, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor, primul câştigător al premiului "Laurii Olimpici". 

Această recompensă, creată recent, este decernată unei personalităţi şi/sau unei organizaţii pentru "contribuţia remarcabilă la viziunea, idealul sau la valorile olimpismului în domeniul culturii, dezvoltării sau păcii prin sport", potrivit CIO. 

Campion olimpic la 1.500 m, în 1968 la Ciudad de Mexico, şi la 3.000 m obstacole, în 1972 la Munchen, Keino este una dintre marile personalităţi ale atletismului african. 

Premiul, care îi va fi înmânat lui Keino de preşedintele CIO, în cadrul ceremoniei de deschidere a JO 2016, i-a fost decernat de un juriu compus, între alţii, din Michaëlle Jean, secretarul general al francofoniei, scriitorul brazilian Paulo Coelho şi actriţa Michelle Yeoh. 

Două sute de copii au alergat pe Maracana cu zmee, din care au căzut mii de porumbei de hârtie, pe care copii de la Rio de Janeiro până la Nairobi au scris ambiţiilor lor de pace, pentru o lume mai sigură. După aceea, preşedintele Temer a declarat Jocurile deschise. 

Imnul Olimpic a fost intonat de un grup de copii, iar apoi Jurământul Olimpic a fost rostit pentru sportivi de Roberto Scheidt (yachting), de Martinho Nobre pentru arbitri şi de Adriana Santos pentru antrenori. 

Ultimul cântec din cadrul ceremoniei a fost interpretat de legendarul duet Caetano Veloso – Gilberto Gil, alături de solista carioca Anitta, piesa fiind ''Sandalia de Prata'' a lui Ary Barroso, în acompaniamentul tuturor celor 12 şcoli de samba din Rio. 

Conform Agerpres, ceremonia de deschidere a Jocurilor s-a încheiat cu ultima ştafetă a torţei olimpice, purtată de fostul tenisman Gustavo Kuerten, triplu câştigător al titlului la Roland Garros. Acesta a predat-o baschetbalistei Hortencia Marcari, vicecampioană olimpică în 1996 la Atlanta, pentru ca Vanderlei Cordeiro de Lima, medaliat cu bronz la maraton în 2004, la Atena, să fie cel care a aprins flacăra olimpică ce va arde până pe 21 august la stadionul Maracana.