Producatorul BlackBerry, Research In Motion, a fost una dintre cele mai profitabile companii pe piata usor in scadere a smartphone-urilor, aproape dublandu-si cota de piata in al doilea trimestru al anului fata de perioada similara din 2007, pana la 17,4%, conform unui studiu Gartner.

Piata este inca dominata de producatorul finlandez Nokia, care a vandut in perioada analizata 15,3 milioane de smartphone-uri. In acelasi timp RIM a vandut 5,6 milioane de terminale „inteligente” , fata de 2,5 milioane de unitati in aceeasi perioada a anului trecut.

Analistii Nokia sunt de parere ca Nokia va fi nevoita sa lanseze noi terminale cu design-uri mai variate pentru a face fata pe o piata extrem de competitiva. Nokia nu a lansat in ultima vreme decat noi terminale din seria N, iar analistii estimeaza ca in acest fel va continua sa piarda din cota de piata. Analistii Credit Suisse au declarat ca se asteapta ca Nokia sa ajunga in 2009 la o cota de piata de 41,6%.

Gartner a anuntat de asemenea ca vanzarile de smartphone-uri in al doilea trimestru al anului au crescut cu 15,7%.

Cota de piata a Apple a scazut in aceasta perioada pana la 2,8%, de la 5,3% in trimestrul anterior. Pe piata sistemelor de operare pentru terminale mobile, Symbian a pierdut usor din cota depiata, de la 66% in primul trimestru, pana la 57% in al doilea trimestru. RIM detine 17,4% iar Microsoft doar 12%.

Sursa: Report on Business