Lafarge a precizat ca fosta firma britanica Blue Circle, pe care a cumparat-o anul trecut si ale carei rezultate au fost consolidate incepand cu iulie 2001, a contribuit cu 1,583 miliarde de euro la vanzarile totale.
In primele noua luni ale anului, vanzarile diviziei producatoare de ciment au avansat cu 2,89% (8,6% in primul trimestru, 0,35% in trimestrul al doilea si 3,4% in trimestrul al treilea), la 5,433 miliarde de euro.

22 milioane de euro pentru producerea de tractoare in Romania

Producatorul italian de tractoare si masini agricole Landini va investi aproximativ 22 milioane de euro in urmatorii trei ani pentru fabricarea unei serii de tractoare de putere medie, in parteneriat cu grupul Romet Buzau, prin firma Aromet, a declarat directorul general al Landini Laverda Romania, Mauro Frola, cu ocazia semnarii acordului dintre cele doua companii. „Investitia este justificata de potentialul agricol al Romaniei, singura tara din Europa de Est unde suntem prezenti direct. Zece milioane de hectare de teren arabil inseamna o piata imensa a masinilor agricole, piata in continua extindere”, a afirmat Frola. Fabrica de la Buzau va produce in 2003, aproximativ 2.000 de tractoare, ceea ce reprezinta, in opinia oficialului italian, „mult sub potentialul pietei”. Potrivit acestuia, cererea de tractoare se situeaza inca la un nivel scazut din cauza optiunilor de cumparare si a pretului ridicat.

Majorare de capital social la Moldocim

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) producatorului de ciment Moldocim Bicaz a aprobat, in sedinta din 26 octombrie, majorarea capitalului social cu 152 de miliarde de lei (circa 4,6 milioane dolari), pentru efectuarea de investitii necesare in activitatea curenta a companiei, conform raportului AGEA.

Operatiunea se va realiza prin aport de numerar, urmand sa fie emise un numar de 6,1 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 25.000 de lei. Pretul de subscriere al unei actiuni este de 65.000 de lei, din care 40.000 de lei reprezinta prima de emisiune. In prezent, Moldocim Bicaz are un capital social de 604 miliarde de lei (aproximativ 18,3 milioane dolari). Actiunile nou emise sunt oferite spre subscriere catre toti actionarii societatii. Drepturile de preferinta pot fi exercitate in termen de 31 de zile, cu incepere din data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor privind majorarea capitalului social. Actionarul majoritar al companiei, care a fost privatizata in 1998, este grupul german HeidelbergCement, reprezentat in Romania de societatea Carpatcemet, care detine 86,86% din capitalul social al Moldocim.

Silcotub Zalau – o scadere a cifrei de afaceri

Producatorul de tevi Silcotub Zalau a obtinut, In primele noua luni ale anului, o cifra de afaceri de 60,5 milioane de dolari, in scadere cu circa 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand a inregistrat o cifra de afaceri de 77,1 milioane de dolari, se arata intr-un comunicat al societatii remis miercuri agentiei. Profitul brut al societatii a fost de 3,09 milioane de dolari, cu 1,9 milioane de dolari sub valoarea consemnata in perioada corespunzatoare din 2001. Volumul productiei de tevi in primele noua luni s-a redus, comparativ cu perioada similara a anului 2001, ca urmare a lucrarilor de modernizare a laminorului de tevi, efectuate in lunile ianuarie si februarie, dar si ca efect al conjuncturii nefavorabile de pe piata mondiala de tevi. Volumul exportului de tevi pentru primele noua luni reprezinta aproximativ 67,7% din totalul vanzarilor companiei.

Programul de investitii al companiei pentru perioada 2001-2003 se cifreaza la circa 17 milioane de dolari si vizeaza realizarea unei noi linii de fabricatie, cu o capacitate de 50.000 de tone pe an, pentru tevi petroliere din otel carbon si aliat, tratate termic, si extinderea gamei dimensionale de fabricatie a tevilor laminate la cald. De asemenea, se are in vedere punerea In functiune a unei noi linii tehnologice pentru tevi de precizie, trase la rece, destinate industriei automoto, cu o capacitate de 8.000 de tone anual, precum si realizarea unei linii de fabricatie pentru tevi, cazane si schimbatoare de caldura destinate industriei energetice si petrochimice.

Incasari bune pentru Astra

Compania de asigurare si reasigurare Astra Bucuresti a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, venituri din prime de asigurare de 671,78 miliarde de lei, la un volum total al primelor subscrise de 804,06 miliarde de lei, a declarat Marian Marzac, directorul economic al companiei. „Cea mai mare pondere a incasarilor provine din vanzarea politelor de raspundere civila auto (RCA), peste 297 miliarde de lei, din care Carte Verde aproximativ 74 miliarde de lei. Pe segmentul asigurarilor de viata, incasarile companiei sunt reduse, de aproximativ cinci miliarde de lei”, a spus Marzac. El a adaugat ca obiectivele conducerii Astra pentru 2002 sunt atingerea unui nivel al incasarilor din prime de asigurare de 870 miliarde de lei, la un volum total al primelor subscrise de 920 miliarde de lei. Anul trecut, valoarea primelor brute incasate de Astra s-a ridicat la 558,5 miliarde de lei, ocupand 5,58% din piata asigurarilor din Romania. „De asemenea, vom lansa noi polite de asigurare si vom majora substantial capitalul social, ceea ce va situa compania pe prima pozitie in clasamentul societatilor de asigurare dupa marimea acestui indicator”, a mai spus Marzac.

Dobanda oferita de stat populatiei la certificatele de trezorerie a scazut pana la 20% pe an Ministerul Finantelor Publice va lansa vineri o emisiune de certificate de trezorerie pentru populatie cu scadenta la 180 de zile si o dobanda de 20% pe an, cu trei puncte procentuale mai redusa decat la emisiunea precedenta.
De asemenea, Ministerul Finantelor va lansa, pentru prima data dupa luna aprilie a acestui an, o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la trei luni. Dobanda oferita pentru aceste titluri este de 19% pe an, cu 9% mai redusa decat cea aferenta emisiunii din luna aprilie.

Vodca si teatru

Saptamana trecuta, a fost lansata pe piata romaneasca vodca suedeza „Absolut Mandrin”. Produsul imbogateste gama de bauturi a familiei Absolut, alaturandu-se celorlalte produse: Absolut Citron, Absolut Vodka, Absolut Peppar si Absolut Kurant. „Fiecare variatie de gust are propria identitate si propriul aspect, la fel cum membrii unei familii au propriile vieti. Cand lansam un produs nou pornim de la premisa ca va avea o existenta foarte lunga”, a afirmat Eva Kempe-Forsberg. Cu ocazia lansarii noului produs a fost prezentata la Teatrul National Bucuresti spectacolul cu piesa „Celalalt Cioran”, pus in scena de regizorul Radu Penciulescu.