Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut cu 471,5 milioane euro in luna ianuarie 2006, la nivelul de 17,26 miliarde euro, potrivit unui comunicat al institutiei.

Cresterea a fost rezultatul unor intrari 912,9 milioane euro reprezentand venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale precum si a unor cedari de valuta la rezerva statului.

Iesirile, in valoare de 441,4 milioane euro, au reprezentat plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si comisioane bancare.

Rezerva de aur s-a mentinut la 104,8 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,58 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei, valute plus aur, sa se situeze la peste 18,85 miliarde euro.

Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1.201 milioane euro.

Sursa: Capital, 02 februarie 2006