“Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat joi seară că îşi dă demisia de la conducerea guvernului şi a cerut organizarea de alegeri anticipate, transmit agenţiile internaţionale de presă. “Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie şi-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunţe. Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor, dacă acest acord cu creditorii este de ajuns”, a spus Tsipras într-un mesaj televizat. "Suntem obligaţi să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecinţele adverse", a adăugat el, subliniind că nu a obţinut acordul pe care şi l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condiţiile date. "Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare", a mai declarat Tsipras, precizând că are "obligaţia morală şi politică" de a pune ceea ce a făcut, cu "succese şi eşecuri", la judecata poporului, pentru ca acesta să decidă din nou”, mai scrie Business Insider.

“Premierul grec Alexis Tsipras a cerut organizarea de noi alegeri”, titrează The New York Times. “Tsipras, care se confruntă cu o revoltă în partid în privinţa planului de salvare, a spus că îşi va prezinta demisia și va cere noi alegeri care va avea loc pe 20 septembrie.”

“Macedonia declară stare de urgență după afluxul de imigranți”, scrie Le Monde.

„Guvernul macedonean a decretat stare de urgenţă în două regiuni de frontieră, ceea ce permite mobilizarea armatei pentru a face faţă numărului tot mai mare de imigranţi, relatează presa oficială, citată de BBC News Online. Macedonia este un important punct de tranzit pentru imigranţii care vin dinspre Grecia şi se îndreaptă către state mai bogate din nordul Uniunii Europene. Aproximativ 44.000 de persoane ar fi tranzitat Macedonia în ultimele două luni, multe dintre ele fugind din calea violenţelor din Siria. Implicarea armatei "ar creşte nivelul securităţii în rândul cetăţenilor noştri din cele două regiuni şi ar permite o abordare mai cuprinzătoare faţă de oamenii care vor să ceară azil", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Ivo Kotevski. Una dintre regiunile în care a fost decretată starea de urgenţă este cea de la frontiera Macedoniei cu Grecia, unde în ultimele zile au avut loc scene haotice, numeroşi imigranţi încercând să urce la bordul trenurilor care merg spre Europa Occidentală. De asemenea, starea de urgenţă a fost declarată şi în Kumanovo, o regiune din nordul ţării, situată la frontiera cu Serbia. Potrivit analiştilor, însă, prin sporirea securităţii la graniţele sale, Macedonia ar putea crea probleme Greciei, care deja întâmpină dificultăţi din cauza numărului mare de imigranţi. Conform estimărilor ONU, aproape 160.000 de imigranţi au ajuns în Grecia de la începutul acestui an, dintre care 50.000 numai în ultima lună.

“Kim Jong-un îşi pune trupele pe "picior de război", după două tiruri ale artileriei sud-coreene”, scrie The Guardian în pagina electronică.

“Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat trupelor de la frontieră să fie în stare de alertă şi pregătite de luptă. Phenianul a luat această decizie în cadrul unei reuniuni convocate de urgenţă joi a puternicei Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim Jong-Un. Trupele trebuie să fie "pe deplin pregătite de luptă şi să lanseze operaţiuni surpriză", a relatat KCNA, citându-l pe liderul nord-coreean. Coreea de Nord cere cu regularitate Consiliului de Securitate să ia în discuţie exerciţiul militar comun între SUA şi Coreea de Sud, denumit Ulchi Freedom, care a început luni şi care urmează să se încheie la 28 august. Exerciţiul, simularea unei invazii din partea unei Corei de Nord dotată cu arme nucleare, implică 50.000 de militari sud-coreeni şi 30.000 de militari americani. Phenianul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre manevrele militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud, a anunţat joi misiunea nord-coreeană.”

“Jean Marie Le Pen, dat afară din Frontul Naţional”, titrează The Wall Street Journal.

“Liderul istoric al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, a fost exclus joi din partidul său, Frontul Naţional, la capătul unui conflict deschis cu fiica sa Marine Le Pen, căreia el i-a înmânat cheile formaţiunii în 2011. În vârstă de 87 de ani, Jean-Marie Le Pen, care a reuşit în 2002 să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, este astfel dat afară din FN, pe care l-a fondat şi condus timp de aproape 40 de ani. Obişnuit cu afirmaţiile rasiste şi antisemite care i-au adus mai multe condamnări în justiţie, Le Pen a fost sancţionat pentru o nouă serie de provocări privind Shoah, considerate dăunătoare pentru strategia de îmbunătăţire a imaginii partidului condusă de fiica sa. Această excludere survine după cinci luni de criză deschisă între tată şi fiică, marcată de declaraţii acide în media şi de acţiuni în justiţie.”