Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia, a transmis luni Ministerul rus de Externe. "Aceste măsuri, dacă vor fi implementate, vor încălca o prevedere-cheie a Tratatului fondator NATO-Rusia, din anul 1997; prin acest acord, Alianţa Nord-Atlantică a asumat obligaţia de a nu staţiona capacităţi combatante considerabile" în apropierea frontierelor ruse, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de LSM, postul public de radio şi televiziune din Letonia. "Sperăm că arhitecţii noii ediţii a Războiului Rece îşi vor da seama de riscurile şi consecinţele negative ale militarizării forţate a uneia dintre cele mai calme regiuni ale lumii din punct de vedere militar; sperăm că vor manifesta voinţă politică şi vor renunţa la scheme şi metode specifice erei de conflict", a adăugat Maria Zaharova. "Pregătiri militare de o asemenea amploare ale Statelor Unite sub pretextul total inadecvat de a proteja aliaţii de o ameninţare rusă inexistentă nu doar că nu corespund intereselor privind pacea şi securitatea în Europa, ci confirmă din nou intenţiile Washingtonului de a provoca escaladarea tensiunilor şi de a afecta stabilitatea continentului", a încheiat oficialul rus. Departamentul american al Apărării a anunţat la începutul lunii decembrie un plan de construire a unor unităţi pentru stocarea de armament în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, în cadrul Operaţiunii "Atlantic Resolve", demarată ca reacţie la presupusele ingerinţe ruse în Ucraina. Echipamentele militare folosite de armata americană la manevre comune în Europa Centrală şi de Est ar urma să fie menţinute în aceste ţări”, mai scrie tass.ru. Ministerul rus de Externe acuză astfel Washington-ul că vrea destabilizarea Europei. Pentagonul a anunţat pe 1 decembrie că România va primi un prim set de echipament militar, format din aproximativ 70 de piese, în vederea consolidării capacităţilor Operaţiunii Atlantic Resolve, la care Romania participă din martie 2015.

“Victorie importantă împotriva ISIS: Irakul declară Ramadi oraş liber de Statul Islamic”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Forţele antiteroriste irakiene au arborat drapelul Irakului pe complexul guvernamental din Ramadi, oraş în vestul ţării, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei, la o zi după ce armata a declarat victoria asupra combatanţilor din zonă, aparţinând grupării teroriste Statul Islamic. “Da, oraşul Ramadi a fost eliberat. Forţele antiteroriste irakiene au arborat drapelul irakian deasupra complexului guvernamental din Anbar', a declarat generalul de brigadă Yahya Rasool într-o intervenţie transmisă la televiziunea de stat. Ramadi, oraş suunit situat la 100 de kilometri vest de Bagdad şi reşedinţă a provinciei Al-Anbar, frontalieră cu Siria, a fost cucerit pe 17 mai de Statul Islamic după o amplă ofensivă şi o retragere haotică a forţelor irakiene. Acestea din urmă au recucerit pe 8 decembrie un cartier cheie înainte de a intra, pe 22 decembrie, în centrul oraşului. Pe 27 decembrie, ultimii combatanţi ai Statului Islamic au părăsit complexul guvernamental strategic din localitate. Statele Unite au salutat recucerirea Ramadi de către forţele irakiene, un oraş strategic situat la o sută de kilometri de Bagdad şi ocupat de gruparea Statul Islamic. "Felicităm guvernul irakian şi forţele irakiene curajoase, care au arătat atât de multă perseverenţă", a declarat secretarul de stat american John Kerry într-un comunicat.

„Rusia acuză Statele Unite că simulează operaţiunile militare contra reţelei teroriste Stat Islamic”, scrie The Washington Times.

“Statele Unite simulează bombardarea poziţiilor reţelei teroriste Stat Islamic, acuză Ministerul rus al Apărării, după ce Washingtonul a refuzat să dezvăluie Moscovei obiectivele teroriste atacate în Siria. Rusia a cerut recent Statelor Unite informaţii despre obiectivele teroriste atacate de Forţele aeriene americane în Siria. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Michelle Baldanza, a transmis că armata americană nu va transmite astfel de informaţii până ce Moscova nu va renunţa la susţinerea acordată Administraţiei Bashar al-Assad. “Această poziţie confirmă încă o dată că Pentagonul luptă doar din vorbe împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în loc să treacă la acţiuni reale", a reacţionat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia TASS. O coaliţie coordonată de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak asupra poziţiilor reţelei teroriste Stat Islamic. În paralel, Rusia a iniţiat în octombrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Alianţa Nord-Atlantică acuză Rusia că atacă insurgenţii susţinuţi de Occident, în timp ce Moscova susţine că se limitează exclusiv la poziţii ale organizaţiei teroriste Stat Islamic. Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, Administraţia Barack Obama a menţinut mulţi ani contacte secrete cu elemente ale regimului Bashar al-Assad, într-o tentativă eşuată de a limita violenţele.”

“Iranul transferă uraniu în Rusia, un element-cheie al acordului său nuclear”, scrie Le Monde.

„Iranul a îndeplinit "una din etapele cele mai importante" prevăzute în acordul asupra programului său nuclear semnat în vară cu marile puteri, transferând uraniu slab îmbogăţit în Rusia, a declarat luni secretarul de stat american John Kerry. Potrivit unui comunicat al şefului diplomaţiei americane, în jur de 11 tone din acest material au fost expediate de Iran cu o navă luni în Rusia. "Sunt încântat să anunţ că avem indicii semnificative ale unui progres important pentru ca Iranul să-şi îndeplinească angajamentele cheie asupra programului nuclear în temeiul acordului" semnat la Viena în iulie, a declarat Kerry în comunicat. Acest transfer de uraniu în Rusia cuprinde totalitatea uraniului îmbogăţit de 20% care nu a fost încă asamblat sub formă de plăci de combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, potrivit lui Kerry. Iranul s-a angajat să nu deţină mai mult de 300 kg din acest material la intrarea în vigoare a acordului. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe a confirmat pentru France Presse că Iranul şi-a îndeplinit obligaţiile în ceea ce priveşte transferul de uraniu slab îmbogăţit în Rusia. La rândul său, şeful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, a declarat pentru agenţia ISNA că "procesul de transfer de combustibil a avut loc".

“Suburbiile oraşului american Dallas, devastate de tornade”, titrează The New York Times.

„Locuitorilor din nordul statului Texas nu li s-a permis să ajungă la casele lor până luni, după ce zona a fost măturată de cele mai puternice tornade din ultimii 88 de ani. În unele locuri, casele sunt prea distruse pentru a putea fio reconstruite. Furtunile şi tornadele înregistrate în perioada Crăciunului în Statele Unite, care au declanşat inundaţii grave, au provocat moartea a cel puţin 43 de persoane, au avariat sau distrus complet numeroase clădiri şi au perturbat transporturile. Vremea nefavorabilă sau riscul unor condiţii dificile au determinat guvernatorii statelor Missouri şi New Mexico să decreteze stare de urgenţă. În Texas, cel puţin 11 persoane au murit în zona oraşului Dallas în weekend, unde s-au înregistrat mai multe tornade, inclusiv una însoţită de rafale de vânt de până la 322 de kilometri pe oră. Această tornadă a lovit oraşul Garland, provocând moartea a opt persoane şi luând vehicule de pe autostrăzi. Alte trei decese au fost raportate în zona metropolitană Dallas, unde zeci de persoane au fost rănite şi circa 800 de locuinţe avariate. În Texas, guvernatorul Greg Abbott a declarat comitatul Dallas zonă de dezastru, avertizând oamenii să fie atenţi la zăpadă în vestul statului şi la revărsarea râurilor în alte părţi. Serviciul Naţional de Meteorologie a emis alerte de vreme severă pentru regiuni ample din centrul SUA, inclusiv avertizări de viscol pentru părţi din New Mexico, Texas, Oklahoma şi o alertă de inundaţii din Texas până în Indiana.”