„Europa este o promisiune care nu a fost ţinută faţă de generaţiile constrânse la sacrificii pentru “salvarea băncilor”, a deplâns joi preşedintele Parlamentului European Martin Schulz. “Europa este o promisiune, dar o promisiune care nu a fost ţinută”, a declarat Schulz în timpul unei dezbateri privind viitorul Europei, organizată la Roma în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, preşedintelui Consiliului European Donald Tusk şi premierului italian Matteo Renzi. Europa “a fost o promisiune făcută în fiecare zi pentru mai multe locuri de muncă, servicii, creştere economică şi generaţii de europeni au consimţit să facă sacrificii în aşteptarea acestei promisiuni, cel puţin pentru copiii lor”, a explicat Shulz. Cu toate acestea, a adăugat el, liderii europeni continuă să ceară sacrificii, mai puţine servicii, mai multe impozite, “şi pentru ce, pentru a salva băncile”, a remarcat el. Există “un sentiment de nedreptate, nu aceasta este Europa pe care au vrut să o vadă”, a adăugat el, răspunzând la o întrebare cu privire la creşterea populismului în Uniunea Europeană. A considera Europa un proiect de Uniune cu un singur stat, o singură naţiune, nu numai că este “complet nerealist”, dar de asemenea devastator pentru viitorul ei, a declarat la rândul său Donald Tusk. “Visul unui singur stat european, al unei singure naţiuni europene este o iluzie. Noi trebuie să acceptăm să trăim într-o Europă cu monede diferite, cu diferite forţe politice, iar cel mai rău este de a pretinde că nu cunoaştem”, a adăugat el. Fiecare reuniune ministerială europeană de la Bruxelles dă naştere unor interpretări diferite, “ca şi cum am avea 28 de reuniuni diferite”, a deplâns la rândul său Jean-Claude Juncker. Liderii europeni nu vin la Bruxelles cu ideea de apăra Europa. “Ei vin acum la Bruxelles şi dau o conferinţă de presă pentru a spune: am apărat interesele noastre naţionale”, a adăugat Shulz, regretând generaţiile anterioare de lideri mai “europeni”, mai scrie afp.com

“Dezorientată, Europa se întoarce către Papa Francisc”, scrie Le Monde.

„Simbolul este clar: Europa – divizată, bolnavă, disperată – speră să găsească un mic sprijin moral la Papa Francisc. Președinții celor trei instituții principale ale UE, Jean-Claude Juncker din partea Comisiei, Donald Tusk din partes Consiliului și Martin Schulz din partea Parlamentului European, se află vineri la Roma, pentru a-i conferi Premiul Carol cel Mare. Acest premiu a fost creat în 1948 în Germania, pentru a distinge oameni "care au lucrat pentru unificarea europeană." Domnii Schulz, Juncker și Tusk au primit toţi trei această distincţie. Acesta este conferită, de obicei, în orașul Aix-la-Chapelle, dar Papa a cerut şi fie oferit la Vatican. Ceremonia va avea loc la amiază, în Sala Regia a Vaticanului, și va fi punctată de discursuri ale celor trei președinți europeni, ultimul cuvât urmând să fie cel la Papei Francisc. Printre invitaţi se află cancelarul german, Angela Merkel, premierul italian Matteo Renzi, regele Felipe al Spaniei, Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene. Franța va fi reprezentată de ministrul Educației, Najat Vallaud-Belkacem. Dl. Schulz, arhitectul principal al alegerii Papei pentru acest premiu prețul, se va referi la valorile europene, dl. Juncker la Europa, iar Dl.Tusk, fostul prim-ministru polonez, va vorbi despre Creștinism. În timp ce Europa trece printr-o criză existențială, liderii UE speră să găsească la Papa Francisc un sprijin în încercarea lor de a păstra Uniunea Europeană din ce în ce mai divizată.”

”Panama Papers: SUA iau măsuri ferme împotriva evaziunii fiscale internaționale”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

„Barack Obama lansează o acțiune de amploare împotriva evaziunii fiscale internaționale, ca răspuns la recentele dezvăluiri din Panama Papers, care dezvăluie amploarea activității financiare off-shore. Într-o serie de inițiative anunțate de Casa Albă joi seara, președintele va lua măsuri executive pentru a închide lacunele folosite de străini în SUA și face apel la Congres sa adopte o legislație în consecinţă. Cu toate că este an electoral în America, pachetul de măsuri reprezintă unul dintre cele mai cuprinzătoare răspunsuri în urma dezvăluirilor Panama Papers. "În ultimele săptămâni, dezvăluirile din așa-numitele "Panama Paper"- scurgeri de milioane de documente care dezvăluie utilizarea companiilor anonime off-shore – a adus în lumina reflectoarelor activitățile financiare ilicite și evaziunea fiscală", a anunţat Casa White într-o declarație. „Panama Papers subliniază importanta eforturilor pe care Statele Unite le ia pe plan intern şi eforturile pe care le-am asumat cu partenerii noștri internaționali, pentru a aborda aceste provocări comune."

“Ascensiunea lui Trump îngrijorează aliaţii Statelor Unite din Asia şi Europa”, titrează The New York Times.

“Alarmată de nominalizarea republicană a lui Donald J. Trump la presedinţia SUA, liderii mondiali analizează situaţia apărută: Chiar dacă pierde alegerile generale, ascensiunea sa reflectă un mod diferit de viziune al opiniei publice americane, care ar putea remodela profund modul în care Statele Unite ale Americii abordează alianţele de securitate și chestiunile comerciale. De la Beijing, Tokyo și Seul la sediul NATO de la Bruxelles şi ţările baltice vulnerabile de-a lungul frontierei de vest a Rusiei, oficialii și analiștii spun în interviuri că au văzut succesul domnului Trump "America în primul rând" ca pe o platformă ce pune presiune pe aliați pentru a plăti sau a face concesii comerciale în schimbul protecției militare. În multe capitale, ideile de prolitică externă şi propunerile D-lui. Trump – amenințarea lui de a se retrage din NATO; idea despre eliminarea protecţiei nucleare pe care Statele Unite o oferă Japoniei și Coreei de Sud; angajamentul său de a modifica tarifele comerciale uriașe cu China – sunt privite cu un amestec de alarmă și confuzie. Întrebat joi dacă Beijing-ul este preocupat de perspectiva unei administraţii americane Trump, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a răspuns, "Noi sperăm poporul american din toate categoriile văd relaţiile bilaterale dintr-o perspectivă rezonabilă și obiectivă."

“Preşedintele Camerei Reprezentanţilor nu este pregătit să-l sprijine pe Donald Trump”

“Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi unul dintre cei mai înalţi responsabili ai Partidului Republican din SUA, a declarat că încă nu este pregătit să-l sprijine pe Donald Trump, candidatul presupus al partidului la alegerile prezidenţiale din Statele Unite. “Nu sunt încă pregătit să o fac”, a declarat Ryan la CNN, subliniind totuşi că speră să facă acest lucru în viitor dacă miliardarul, care divizează profund partidul din cauza stilului şi ideilor sale, va fi capabil să restabilească unitatea în jurul candidaturii sale. Speaker-ul Camerei Reprezentanţilor a făcut primele sale comentarii publice după ce rivalii lui Trump în alegerile primare republicane au renunţat la cursa pentru Casa Albă în această săptămână.”