“Avioane de vânătoare ruseşti neînarmate au efectuat în această săptămână două zboruri extrem de aproape de distrugătorul militar american USS Donald Cook în apele internaţionale din Marea Baltică. Evocând mai multe incidente survenite luni şi marţi, un reprezentant al Pentagonului a descris survolarea de către avioane Su-24 la mai puţin de 900 de metri distanţă de nava americană. ''Este mai agresiv decât tot ceea ce am văzut de ceva timp'', a afirmat responsabilul american. Manevrele au început luni în condiţiile în care distrugătorul american se afla la circa 70 de mile nautice de enclava Kaliningrad, teritoriul cel mai vestic al Rusiei, situat între Marea Baltică, Polonia şi Lituania. Două avioane ruseşti Su-24 au survolat de 20 de ori nava USS Donald Cook la mai puţin de 900 de metri distanţă şi la o altitudine de circa 30 de metri, conform oficialului american citat. Ulterior, marţi, un elicopter rusesc de luptă antisubmarin Ka-27 a zburat de şapte ori în apropierea navei americane, făcând fotografii. La scurt timp, un avion Su-24 a sosit şi a survolat nava ''atât de aproape încât a provocat un vârtej în apă''. Avionul nu era înarmat. Marinarii americani au încercat de mai multe ori să contacteze aparatul rus pe frecvenţe internaţionale, dar nu au primit vreun răspuns. ''Potrivit comandantului distrugătorului, a fost un act periculos şi deloc profesionist'', a adăugat responsabilul american. Conform unui alt oficial american, citat de CNN, nava americană avea la bord şi un elicopter polonez în cadrul unei misiuni de antrenament, ceea ce a dat naştere unor speculaţii potrivit cărora, prin acţiunea lor, ruşii au încercat să ''trimită un mesaj Poloniei'', mai scrie Guardian.

“Pentagon: Prima etapă vizând slăbirea grupării Stat Islamic, depăşită cu success”, titrează The New York Times.

“Coaliţia militară condusă de SUA a depăşit cu succes prima etapă a combaterii grupării Statul Islamic în Irak şi în Siria care consta în slăbirea organizaţiei jihadiste şi se străduieşte în prezent s-o anihileze, a afirmat miercuri Pentagonul. Coaliţia a definit trei paliere în bătălia pe care o duce din august 2014 împotriva ISIS, a amintit colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului, într-o conferinţă de presă telefonică. Prima etapă consta în slăbirea grupării jihadiste, împiedicând-o să preia sub control alte teritorii decât cele pe care le cucerise rapid în Irak şi în Siria în 2014. “Inamicul nostru a fost slăbit şi lucrăm în prezent la anihilarea lui. Prima fază a campaniei noastre militare s-a terminat”, a declarat Warren. “Suntem acum în etapa a doua, care urmăreşte anihilarea acestui inamic”, a adăugat el. Ultima etapă are scopul de a se asigura că gruparea jihadistă suferă o înfrângere definitivă, făcând forţele locale capabile să împiedice resuscitarea influenţei jihadiste, potrivit colonelului Warren. “Deşi jihadiştii din Statul Islamic pot încă să efectueze atacuri complexe, ei nu au mai fost capabili să păstreze un teritoriu-cheie de aproape un an”, a declarat el. “Noi i-am lovit conducători, linii de aprovizionare, combatanţi, o bază industrială şi surse de finanţare în acelaşi timp în Irak şi în Siria”, a enumerat responsabilul militar. Rândurile grupării SI nu au fost niciodată atât de rărite după 2014, când SUA au început să înregistreze aceşti combatanţi, indicase cu o zi înainte şi secretarul de stat adjunct Antony Blinken, asigurând că forţele coaliţiei au recucerit în Irak 40 % din teritoriile pe care SI le controla în urmă cu un an şi 10 % în Siria.”

„OCDE discută o "acțiune comună" privind scurgerile de informații Panama Papers”, titrează Reuters.

“Înalţi responsabili ai administraţiilor fiscale din toată lumea s-au reunit miercuri, la Paris, sub egida Organizaţiei Cooperării şi Dezvoltării Economice OCDE, în urma dezvăluirilor din Panama Papers. Convocată vineri, această reuniune a Joint International Tax Shelter Information and Colaboration – JITSIC s-a desfăşurat cu uşile închise, a precizat purtătorul de cuvânt al organizaţiei. Scopul ei, potrivit OCDE, a fost să reflecteze la posibilităţile de cooperare şi de schimburi de informaţii, să identifice riscurile de fraudă fiscală şi să decidă o acţiune comună, în urma dezvăluirilor din Panama Papers. “Fiecare administraţie fiscală va opera în continuare în funcţie de legislaţia ţării sale şi de reglementările proprii, conform acordurilor de schimburi de informaţii pe care statele le-au încheiat între ele”, a precizat organizaţia într-un comunicat difuzat după reuniune. JITSIC, care reuneşte responsabilii administraţiilor fiscale din 46 de ţări, are misiunea de a reacţiona la riscurile de fraudă fiscală la scară internaţională printr-o colaborare activă şi un schimb rapid şi eficient de informaţii cu celelalte administraţii fiscale.”

“Lech Walesa neagă din nou autenticitatea documentelor care îl incriminează ca ex-colaborator al poliţiei secrete comuniste, scrie AFP.

“Liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, a luat cunoştinţă oficial miercuri de documentele presupuse a-i proba colaborarea în anii 1970 cu poliţia secretă comunistă şi a negat din nou autenticitatea acestora, a anunţat miercuri Institutul Memoriei Naţionale – IPN, care desfăşoară ancheta. În această situaţie, institutul a comunicat că va recurge la o expertiză grafologică a documentelor respective. “În cursul interogatoriului, documente referitoare la colaborarea agentului cu pseudonimul Bolek i-au fost arătate dlui Lech Walesa. Dl. Lech Walesa a negat autenticitatea documentelor arătate”, a indicat IPN într-un comunicat. Lech Walesa, care a petrecut mai multe ore la sediul IPN, nu a făcut niciun comentariu la plecare în faţa presei. IPN prezentase public în februarie aceste documente pe care le descoperise cu câteva zile mai devreme în posesia văduvei unui fost ministru de interne comunist, Czeslaw Kiszczak. Printre ele figura un angajament manuscris de colaborare, semnat Lech Walesa “Bolek”, precum şi chitanţe scrise de mână care atestau primirea unor bani, cu semnătura “Bolek”. Ele fuseseră prezentate fără ca vreo expertiză grafologică să fi fost făcută. Lech Walesa calificase atunci aceste documente drept falsuri grosolane, indicând că nu are nicio legătură cu ele. El a recunoscut că ar fi comis o eroare semnând în anii 1970 nişte hârtii, dar a negat că ar fi fost un delator. În vârstă de 72 de ani, Walesa, care era muncitor pe şantierele navale din Gdansk în momentul unei revolte reprimate în sânge în decembrie 1970, a susţinut întotdeauna că nu s-a lăsat frânt la vremea respectivă. Cazul presupuselor sale contacte cu poliţia politică comunistă a permis conservatorilor aflaţi la putere în Polonia să-şi relanseze teza potrivit căreia căderea regimului în 1989 nu a fost decât o operaţiune a serviciilor secrete.”

“Nigeria: La doi ani de la răpirea a 276 eleve, Boko Haram trimite o dovadă că acestea sunt în viaţă", scrie Le Monde.

“La doi ani după răpirea la Chibok, în nord-estul Nigeriei, a 276 de eleve de liceu de către Boko Haram, această organizaţie islamistă a trimis o "dovadă de viaţă" sub forma unei înregistrări video. Această înregistrare arată vreo 15 fete acoperite cu un hijab negru care îşi spun numele şi care declară că au fost răpite la Chibok precizând data înregistrării, 25 decembrie. Două mame au afirmat că şi-au recunoscut fetele printre cele 219 tinere dispărute de la 14 aprilie 2014, iar cele 15 adolescente au fost identificate, în principal de una dintre colegele lor. Este prima înregistrare video care duce la concluzia că unele dintre fetele răpite sunt în continuare în viaţă, după cea difuzată de Boko Haram în mai 2014. Ministrul informaţiilor din Nigeria a refuzat orice comentariu legat de stadiul discuţiilor cu Boko Haram, care doreşte să schimbe ostaticii contra unor islamişti aflaţi în închisorile nigeriene. Potrivit informaţiilor de care dispune AFP, membri ai Boko Haram ar fi intrat în contact la jumătatea lui ianuarie cu guvernul, solicitând discuţii despre un posibil schimb de prizonieri. După ce guvernul de la Abuja a cerut o "dovadă de viaţă", a primit mai întâi cinci fotografii ale unor ostatice, apoi această înregistrare video.”