“Hillary Clinton a ajuns la numărul suficient de delegaţi pentru a obţine învestitura democrată prezidenţială, devenind prima femeie reprezentând un mare partid în cursa alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, potrivit agenţiei Associated Press. Clinton, fost Secretar de Stat, a ajuns la cei 2.383 de delegaţi necesari pentru a deveni nominalizarea democrată prezumtivă, după o victorie decisivă weekendul trecut în Puerto Rico şi o explozie de sprijin în ultimul moment a delegaţilor, potrivit numărătorii AP. Hillary Clinton a obţinut 1.812 delegaţi în alegerile primare şi adunările de electori. Ea are de asemenea sprijinul a 571 de superdelegaţi, de asemenea potrivit numărătorii Associated Press. Partidul Democrat îşi ţine convenţia la Philadelphia în iulie pentru a face nominalizarea oficială pentru alegerile din 8 noiembrie contra prezumtivului candidat republican Donald Trump”, mai scrie New York Times.

“Turcia: Explozie la Istanbul  – mai mulţi răniţi”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“O explozie s-a produs marţi în apropierea unei staţii de autobuz, în Vezneciler, cartier central al Istanbulului, cea mai mare concentrare urbană din Turcia, a anunţat marţi postul CNN Turk, citat de Reuters. Potrivit sursei citate, mai multe persoane au fost rănite. CNMN Turk a mai relatat că la locul exploziei au fost trimise numeroase ambulanţe. Postul NTV a transmis că explozia s-a produs în momentul în care prin zonă trecea o maşină a poliţiei.”

“Țările NATO încep cel mai mare exerciţiu militar din Europa de Est, de după Războiul rece”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

“În Polonia au început luni cele mai mari exerciţii militare după căderea sistemului comunist în 1989, cu participarea a mii de soldaţi din mai multe ţări ale NATO, într-un climat de tensiune între Occident şi Rusia şi în ajunul summit-ului Alianţei Nord-Atlantice de la începutul lunii iulie la Varşovia. “Scopul exerciţiului este să verifice capacitatea ţărilor Alianţei de apărare a flancului estic”, a declarat ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, în cursul ceremoniei de lansare a manevrelor, la Varşovia. În total, 31.000 de soldaţi din 24 de ţări participă la acest exerciţiu bianual cu numele de cod Anaconda, care începe marţi şi va dura două săptămâni pe cea mai mare parte a terenurilor de antrenament din Polonia. Printre participanţi, în afară de 19 ţări ale NATO, figurează ţările asociate NATO prin Parteneriatul pentru Pace, între care şi Ucraina. Exerciţiul are loc cu o lună înaintea summit-ului NATO din 8-9 iulie, la Varşovia, care ar urma să înregistreze cea mai mare revizuire a Alianţei după Războiul rece. În cursul acestui summit, Alianţa ar urma să anunţe oficial o desfăşurare de trupe în Europa de Est, în special în Polonia, mişcare calificată de NATO drept strategie de “descurajare şi dialog”, ceea ce provoacă deja reacţii virulente din partea Moscovei. La exerciţiu participă, de asemenea, pentru prima oară unităţi paramilitare poloneze pe care ministrul Macierewicz intenţionează să le transforme în anul viitor în unităţi de apărare teritorială, destinate să se opună eventualelor operaţiuni ruseşti de genul celor din Crimeea şi în estul Ucrainei. Apărarea teritorială va avea un efectiv de 35.000 de civili cu instruire militară şi va fi integrată în armata poloneză, aceasta urmând a-şi spori efectivul la rândul ei de la 100.000 la 150.000 de oameni.”

“Franța lui Hollande se confruntă cu presiunea grevelor în timp ce se apropie Euro 2016”, titrează The Wall Street Journal.

“Turneu de fotbal al Europei devine rapid o provocare pentru președintele francez François Hollande, aflat în impas în dialogul cu sindicatele. Euro 2016 începe vineri, adunând în jur de două milioane de fani străini în Franța, precum și milioane de telespectatori pentru fiecare dintre cele 51 partide. Asta înseamnă că domnul Hollande este în criză de timp în intenţia de a preveni ca grevele de la nivel national să perturbe statutul Franţei de ţară organizatoare.”

” SNCF: un proiect de acord privind timpul de lucru, sub presiunea uniunilor sindicale din Franţa”, scrie Le Monde.

„Discuțiile privind organizarea timpului de lucru la SNCF începute luni, au continuat până marți dimineața devreme, în condiţiile în care greva feroviară ar provoca noi tulburări marți, în a șaptea zi a conflictului de muncă. Ca urmare a acestei reuniuni, un proiect de acord a fost întocmit spre semnare, a anunțat marți dimineața, direcţia căilor ferate franceze. "Acordul este supus semnării sindicatelor până la data de 14 iunie", a declarat Eric Meyer, negociator Sud Rail. El a spus ca textul prevede "o derogare care va permite conducerii să pună la îndoială orice prevedere inclusă în acord." Președintele Francois Hollande a declarat într-un interviu acordat publicației La Voix du Nord, marți, că "guvernul a arătat disponibilitate spre dialog." "Există un moment în care, potrivit unui proverb celebru, trebuie să se oprească o grevă", a spus liderul francez. Sindicatele CFDT și UNSA ar trebui să semneze acest acord a priori. Sud-Rail și CGT, care au extins greva şi marți ar trebui să-şi clarifice pozițiile azi sau mâine".