“Syed Rizwan Farook, unul dintre autorii atacului din California, soldat cu 14 morţi, devenise fundamentalist islamic şi avea legături cu indivizi suspectaţi de terorism internaţional, anunţă surse citate de presa americană. Autorităţile au găsit munitie si zeci de bombe artizanale în locuinţa criminalului. Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite tratează ancheta în cazul atacului armat din California, soldat cu 14 morţi, ca dosar antiterorist. "Syed Rizwan Farook devenise radicalizat şi avea legături cu indivizi investigaţi de FBI pentru terorism internaţional", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate americane, citat de CNN. Conform specialiştilor, radicalizarea individului probabil a avut o contribuţie importantă în atacul care este posibil să fi fost generat de pierderea locului de muncă. Farook, care călătorise de mai multe ori în Arabia Saudită, discutase prin telefon şi pe site-uri de socializare cu indivizi din străinătate suspectaţi de terorism. "Toate aceste elemente par să fi avut un rol important în comiterea atacului, dar nu ştim încă exact despre ce este vorba", a explicat un oficial citat de Fox News. În apartamentul presupuşilor autori ai atacului au fost găsite numeroase arme de foc, 5.000 de gloanţe şi 12 dispozitive explozive artizanale, a declarat Jarrod Burguan, şeful Poliţiei regionale. "Încă nu cunoaştem mobilul atacului. Dar cei doi autori erau bine echipaţi şi ar fi putut comite un alt carnagiu", a precizat Burguan”, mai scrie New York Times.

“Varianta terorismului este posibila in atacul din San Bernardino, spune Obama”, titreaza USA Today.

Atacul comis în California, soldat cu 14 morţi, ar putea avea caracter terorist, dar motivaţiile criminalilor nu au fost încă stabilite, a afirmat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Încă nu ştim amploarea planurilor atacatorilor, nici motivaţiile acestora", a declarat Barack Obama, precizând că Biroul Federal pentru Investigaţii FBI cercetează inca circumstanţele producerii atacului. "Ipoteza unui act terorist rămâne incertă, nu ştim nimic clar. Există această posibilitate", a adăugat liderul de la Casa Albă, explicând că un alt motiv ar putea fi o dispută după pierderea unui loc de muncă. Preşedintele Statelor Unite a reiterat că sunt necesare "măsuri esenţiale" pentru a bloca accesul anumitor tipuri de indivizi la arme de foc. "Observăm o prevalenţă a atacurilor de acest fel în întreaga ţară şi cred că mulţi americani au sentimentul neputinţei. Nu îi putem lăsa doar pe profesionişti să se ocupe de problema acestor crime oribile, trebuie să contribuim cu toţii", a spus Obama. "Congresul trebuie să ia măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc. Ceea ce ştim sigur este că în Statele Unite continuă o tendinţă periculoasă a violenţelor cu victime multiple", declarase Obama miercuri noapte, imediat după atacul armat din San Bernardino. Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite verifică dacă atacul comis în orăşelul californian San Bernardino, soldat cu cel puţin 14 morţi, este incident terorist, deocamdată nefiind exclusă nicio posibilitate.”

“Bruxelles-ul confirma investigatia majora in privinta facilitatilor fiscale ale McDonalds”, scrie The Guardian, in pagina electronica.

“Comisia Europeană a deschis o investigaţie oficială referitoare la facilităţile fiscale de care a beneficiat McDonald’s în Luxemburg începând din 2009, compania fiind a patra multinaţională americană care a intrat în atenţia autorităţilor UE. Executivul european a anunţat că va analiza dacă facilităţile fiscale acordată diviziei din Luxemburg a McDonald’s în 2009 au permis companiei să evite plata impozitului pe profit atât în ducat cât şi în Statele Unite. Divizia din Luxemburg a McDonald’s, care colectează comisioane de la francizele McDonald’s din Europa şi Rusia, nu a plătit impozit pe profit în Luxemburg din 2009, chiar dacă înregistrează profituri mari, cum ar fi cele de peste 250 de milioane de euro din 2013, potrivit CE. În luna octombrie, Comisia Europeană a ordonat Olandei să recupereze de la Starbuck taxe neplătite în valoare de 20-30 milioane de euro, iar Luxemburgul trebuie să pretindă Fiat Chrysler Automobiles o sumă similară, întrucât facilităţile fiscale de care au beneficiat cele două companii încalcă legislaţia UE. Comisia analizează cu atenţie acordurile speciale prin care taxele datorate de companiile multinaţionale sunt reduse în unele cazuri la aproape zero, în condiţiile în care guvernele se confruntă cu un declin al veniturilor. Investigaţia de un an de zile a Comisiei se referă şi la Apple, producătorul iPhone, şi retailerul online Amazon. Recent, CE a mai lansat o investigaţie privind facilităţile oferite de Belgia unor companii.

“Scandal la FIFA: Amploarea presupusei coruptii este de neconceput”, scrie Le Monde.

“16 noi persoane au fost arestate joi, în legătură cu ancheta efectuată de către Statele Unite pe fapte de corupție în cadrul FIFA. Printre cei retinuti se afla mai mulți oficiali de rang înalt ai organizației. Ministrul american al Justiției americane, Loretta Lynch, a calculat cuantumul mitei care a circulat la FIFA dupa 1991 la aproape 200 de milioane de dolari. Opt suspecți au recunoscut implicarea și au fost de acord să pledeze vinovat. Această operaţiune are loc la 7 luni după un prim val de arestări pentru fraudă, corupţie şi spălare de bani, în cursul căruia au ajuns în spatele gratiilor 18 persoane, printre care s-au numărat mai mulţi oficiali ai FIFA. Sepp Blatter, preşedintele demisionar al FIFA, nu figurează printre persoanele interpelate la Zurich. Persoanele vizate de arestări sunt, în mare parte, reprezentanţi ai federaţiilor din America de Sud şi America Centrală. Ca şi în luna mai, această operaţiune are loc cu ocazia reuniunii Comitetului Executiv al FIFA din 2 şi 3 decembrie, la Zurich, şi care urmează să dezbată reformele cruciale pentru viitorul Federaţiei internaţionale, puternic afectată de scandalul de corupţie declanşat în prima parte a anului. Anchetatorii americani au evidenţiat faptul că responsabili ai fotbalului mondial au primit mită şi comisioane pentru atribuirea turneelor finale ale Cupei Mondiale şi vânzarea drepturilor tv şi comerciale. Justiţia elveţiană a confirmat arestarea a doi noi responsabili ai FIFA, la cererea Statelor Unite, în vederea extrădării lor pentru fapte de corupţie.”

“Un raport intern al OPEC avertizeaza ca pretul petrolului va ramane sub presiune”, scrie The Wall Street Journal.

“Un document intern al OPEC ce pregăteste întâlnirea crucială de vineri avertizează ca prețurile petrolului vor rămâne sub presiune în viitorul apropiat, în timp ce piețele vor ramane suprasaturate chiar dacă OPEC va tăia cotele de productie.”