“50 de persoane au fost ucise şi 53 rănite duminică într-un club de gay din Orlando, în statul Florida, în cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, au anunţat autorităţile, care au deschis o anchetă pentru terorism. Bărbatul, care a deschis focul la întâmplare şi care ar fi avut simpatii pentru mişcarea islamistă, conform poliţiei federale FBI, ar fi luat anterior ostatici clienţi ai clubului de noapte, în momentul în care trupele speciale SWAT au dat asaltul. Suspectul, care ar fi acţionat singur, conform primelor indicii ale anchetei, a murit într-un schimb de focuri cu forţele de ordine. Martorii au descris scene de oroare, cu victime care cădeau ca secerate şi sânge peste tot. Clubul este unul extrem de frecventat. Potrivit presei americane, suspectul ar fi Omar Seddique Mateen, un cetăţean american de origine afgană născut în 1986 şi care locuia la circa 200 de km sud-est de Orlando, în oraşul Port Saint Lucie. El nu ar fi avut antecedente penale. Atacul a făcut 50 de morţi, pe lângă atacator, iar 53 de persoane sunt spitalizate, a anunţat primarul din Orlando, Buddy Dyer, într-o conferinţă de presă.  Din cauza numărului mare de victime, primarul oraşului a cerut guvernatorului statului Florida să instituie stare de urgenţă, aşa cum el a făcut pentru Orlando, ceea ce îi permite să mobilizeze resurse suplimentare. Anchetatorii FBI, care au deschis o anchetă pentru “act de terrorism”, încearcă să determine ce l-a motivat pe tânăr să intre în club cu o armă de atac şi cu o armă de mână, în noaptea de gay pride în SUA. Atacul “nu are nimic de-a face cu religia”, a declarat, pentru NBC, tatăl suspectului, Mir Seddique, care a explicat că fiul său s-a înfuriat recent văzând doi bărbaţi care se sărutau în faţa soţiei şi copilului său. “Nu ştiam nimic. Suntem şocaţi, ca întreaga ţară”, a adăugat tatăl, după ce şi-a cerut scuze în numele familiei sale”, mai scrie New York Times.

“Atentatul din Orlando: derularea evenimentelor”, scrie Le Monde.

„Atacul care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la un club de noapte – Pulse – din Orlando, în statul american Florida, este cea mai gravă crimă în masă din istoria Statelor Unite. Cu un bilanţ încă provizoriu de 50 de morți și 53 de răniți, este de asemenea cel mai mortal atac de pe teritoriul american, de la 11 septembrie până acum. Potrivit Reuters, aproape 350 de persoane participau la seara "Latin Flavor" organizat la Pulse, loc de întânire al LGBT – lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali – din Orlando. Cu o jumătate de oră înainte de închiderea clubului, Omar Mateen a percat vehiculul în parcarea destinată clienţilor. Apoi, în jurul orelor 2 dimineața, el a sunat la numărul de urgenţă 911 și a spus că acţionează în numele grupării Stat Islamic. La 2 şi 2 minute, el intră în incinta clubului înarmat cu o pușcă de asalt AR-15, un pistol și muniție, a detaliat John Mina, șeful poliției orașului. Apoi Omar Mateen a deschis focul.”

“Există o diferență esențială între atacul din Orlando și masacrele din trecut revendicate de ISIS”, scrie portalul de ştiri american Business Insider.

“Gruparea Statul Islamic a revendicat duminică atacul armat de la Orlando, însă responsabili americani subliniază că nu există nicio legătură evidentă între mişcarea jihadistă şi masacrul comis în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte gay din Florida. Revendicarea ISIS a fost difuzată de Amaq, agenţia oficială de presă a organizaţiei jihadiste. “Atacul armat care a vizat un club pentru homosexuali din oraşul Orlando, în statul american Florida, făcând peste 100 de morţi şi răniţi, a fost executat de un luptător al Statului Islamic”, a afirmat Amaq într-un scurt comunicat, citând “o sursă”. Atacatorul a fost ucis de forţele de ordine după ce a făcut cel puţin 50 de morţi şi 53 de răniţi. Potrivit autorităţilor americane, este vorba despre Omar Seddique Mateen, de 29 de ani, fiul unor imigranţi afgani, născut la New York. Un oficial din cadrul poliţiei federale americane FBI a afirmat că este posibil ca Omar Seddique Mateen să fi fost atras de Statul Islamic, dar dovada unei legături efective între suspect şi organizaţia jihadistă necesită investigaţii dintre cele mai ample. Trei responsabili americani apropiaţi anchetei au afimat că niciun element nu permite să se stabilească o legătură directă între acest măcel şi o organizaţie islamistă.”

“Obama numeşte atacul din Orlando un act de ură şi teroare”, titrează The Wall Street Journal.

“Preşedintele american, Barack Obama, a condamnat drept “un act de teroare şi de ură” cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite, care a făcut 50 de morţi într-un club de noapte gay din Orlando, statul Florida. “Niciun act de teroare şi de ură nu poate schimba cine suntem”, a declarat preşedintele într-o scurtă alocuţiune în direct de la Casa Albă. Preşedintele Obama a afirmat că “FBI a făcut bine că a deschis o anchetă pentru terrorism”. El a mai ordonat ca drapelele de pe toate clădirile federale să fie coborâte în bernă ca omagiu adus victimelor. Atacatorul a fost identificat de mass-media ca Omar Mateen, un cetăţean american de origine afgană, în vârstă de 29 de ani. El a acţionat singur şi a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia. Potrivit CNN şi BBC, Omar Mateen a sunat la 911 înainte de atac şi a jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic. Pe lângă cele 50 de persoane care şi-au pierdut viaţa, alte 53 au fost rănite, potrivit ultimului bilanţ prezentat de autorităţi, care au lansat un apel la donatorii de sânge.”

„Anglia și Rusia ar putea fi date afară din Euro 2016 dacă suporterii lor mai comit violenţe”, titrează The Guardian.

“UEFA a ameninţat Anglia şi Rusia cu excluderea de la EURO 2016 în caz de noi violenţe comise de suporterii lor, după incidentele care au avut loc sâmbătă la Marsilia, înainte şi la finalul meciului Anglia -Rusia. “Cerem federaţiilor engleză şi rusă să facă apel la suporterii lor să se comporte în mod responsabil şi respectuos”, a indicat comitetul executiv al UEFA într-un comunicat. Această ameninţare cu excluderea este independentă de procedura disciplinară deschisă duminică de UEFA, vizând federaţia rusă de fotbal, în urma uşoarelor incidente produse de fanii săi după fluierul final al meciului de pe stadionul Velodrome. Referitor la violenţele izbucnite în zona Vechiului Port din Marsilia înaintea meciului, comitetul executiv al UEFA estimează că acest “comportament inacceptabil al aşa-zişilor suporteri ai Angliei şi Rusiei nu-şi are locul în fotbal”. Altfel, UEFA ţine să-şi exprime public susţinerea pentru activitatea şi eforturile autorităţilor franceze şi forţelor de ordine pentru a asigura buna desfăşurare şi securitatea turneului în climatul actual”, aluzie la ameninţarea teroristă.”