Deşi marjele de profit la majoritatea băncilor din Europa Occidentală sunt sub presiune, creditorii din Est văd o majorare a profiturilor deoarece presiunile politice asupra sectorului s-au atenuat, în urma unor majorări de taxe. 

Cel mai mare creditor din CEE, OTP din Ungaria, precum şi Banca Transilvania din România, dar şi PKO din Polonia, au avut o evoluţie peste nivelul pieţei în cadrul indicelui bancar STOXX Europe 600. 

Analiştii susţin că există posibilitatea îmbunătăţirii performanţelor în următorii ani, ţinând cont de fundalul relativ favorabil. 

"Comparativ cu băncile din Europa Occidentală, creditorii din CEE oferă calitate bună pe termen lung", a apreciat analistul Norbert Harcsa, de la Ipopema Securities. 

În România, sistemul bancar a primit sprijin de la Curtea Constituţională (CCR), care a decis că este neconstituţional proiectul de Lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni. 

Două din primele trei bănci din România au înregistrat anul trecut creşteri de două cifre a profiturilor, iar situaţia economiei reprezintă de asemenea un factor pozitiv. Anul acesta, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1%, conform previziunilor analiştilor, şi de 5,2%, potrivit estimărilor Guvernului, faţă de o creştere de 4,8% anul trecut. 

Cea mai spectaculoasă redresare au înregistrat-o băncile din Ungaria. În 2016, sectorul bancar a raportat un profit înainte de taxe de 1,7 miliarde de dolari, de aproape zece ori mai mare decât nivelul din 2010, când premierul Viktor Orban a impus celebra taxă pe bănci. 

În ianuarie 2016, Guvernul a început reducerea taxei pe bănci, economia ar urma să înregistreze o creştere de 3-4% în următorii doi ani, iar creditele neperformante au scăzut la 13-15% din totalul împrumuturilor. 

În 2016, profitul OTP a fost mai mult decât dublu, iar directorul general Sandor Csanyi a anunţat că banca are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în România, şi intenţionează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost. 

În Polonia, profiturile băncilor se îmbunătăţesc deoarece creşterea economiei accelerează, permiţând creditorilor să atenueze impactul taxei pe bănci. Anul acesta, PIB-ul Poloniei ar urma să înregistreze un avans de 3,6%, faţă de 2,8% anul trecut. 

Fundalul economic pozitiv creşte de asemenea aşteptările privind majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale din regiune, ceea ce ar ajuta creditorii să-şi îmbunătăţească marjele de profit. 

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) ar urma să majoreze la sfârşitul acestui an rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, de la nivelul 1,75% în prezent, iar economiştii estimează că Polonia, Ungaria şi Cehia vor majora dobânzile în 2018. 

Aceste evoluţii ar urma să menţină solidă rentabilitatea capitalului propriu (RoE), o măsură a profitabilităţii urmărită cu atenţie de investitori. 

De exemplu, OTP are acum o rentabilitate a capitalului propriu de 14,1%, faţă de media europeană de 5,6, în timp ce PKO şi Banca Transilvania au avut o evoluţie peste nivelul pieţei. 

AGERPRES