Rusia are în componență districte autonome (okrug), o serie de unități care au primit autonomie în cadrul regiunilor (oblast) sau ținuturilor. Federația Rusă este împărțită în 85 de subiecte federale (unități constituente), din care o parte sunt republici autonome: Adîgheia, Altai, Bașkortostan, Buriatia, Cecenia, Ciuvașia, Daghestan, Hakasia, Ingușetia, Kabardino—Balkiria, Kalmâkia, Karaciaevo—Cerkesa, Kartelia, Komi, Mari El, Mordovia, Osetia de Nord, Saha (Iakutia), Tatarstan, Tâva, Udmurtia. Pe lângă acestea, Crimeea este considerată de Federația Rusă republică autonomă din componența sa, din martie 2014.

Iakutia este cea mai mare regiune din Rusia şi cea mai mare unitate teritorial-administrativă din lume. O eventuală dezintegrare a Rusiei, ar face ca Iakutia să se alăture Districtului autonom Ciukotka care va oferi ieşire la Oceanul Pacific. 

 În prezent iacuţii reprezintă circa o jumătate din populaţia regiunii (fiind doar 33% în 1989), în timp ce ruşii sunt în scădere, ajungând de la 50% la 37% în ultimele trei decenii. În anii 1940, iacuţii au manifestat un separatism deosebit de virulent în raport cu Uniuniea Sovietică, astfel încât în decembrie 1942 a fost nevoie chiar de intervenţia aviaţiei militare pentru a înăbuşi revoltele băştinaşilor. Potrivit unor sondaje, 42% dintre locuitorii Iakutiei consideră că republica lor este „insuficient de independentă de puterea federală”; iar poziţionarea geografică teoretic îi permite să obţină o independenţă totală de restul Rusiei. 

 

În Iakutia se extrage 90% din zăcămintele ruse de diamante, aur, petrol, gaze şi carbune. PIB-ul de 33.044 de dolari pe cap de locuitor ar fi identic cu cel al Uniunii Europene. Compania de stat Alrosa a produs în ultimii 40 de ani diamante în valoare de 17 miliarde de dolari.

 

Mina de diamante „Diamond City”, din Iakutia,  este cea mai mare și adâncă groapă realizată de om, având 500 de metri adâncime și un diametru de peste 1.200. Mina este deținută  Alrosa, care produce pe an aproximativ un sfert din producția totală de diamante din lume. În medie, doar de la această mină sunt extrase anual aproximativ două milioane de carate de diamante brute, valoarea totală a acestora fiind de cel puțin 30 de milioane de euro. Anul acesta, Alrosa are o ţintă de producţie de 40 milioane de carate în 2018, pentru care investeşte circa 7,5 miliarde dolari în mine noi.

Sursa: adevarul, descopera.ro, miningweekly.com