Republica Cehă a ieşit luni din starea de urgenţă decretată pe 12 martie, dar va menţine ultimele restricţii împotriva răspândirii coronavirusului încă o săptămână, la sfârşitul căreia nu va mai fi obligatorie purtarea măştii pe stradă şi vor fi redeschise restaurantele şi hotelurile, precum şi piscinele, relatează luni agenţia EFE.

Republica Cehă a fost printre primele ţări europene care au instituit în luna martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a epidemiei. Frontierele au fost închise atât pentru străinii care vor să intre în ţară, cât şi pentru cetăţenii cehi care ar dori să plece în străinătate, s-a instituit carantina obligatorie pentru toţi cetăţenii cehi reveniţi în ţară, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă.

Compania aeriană naţională cehă CSA a reluat luni zborurile către câteva destinaţii europene, alte patru companii aeriene reluându-şi de asemenea zborurile de pe aeroportul din Praga.

Restricţiile de călătorie în străinătate au fost între timp ridicate, dar se menţine carantina de 14 zile obligatorie pentru persoanele revenite în ţară şi care nu sunt supuse unui test pentru COVID-19.

Începând de pe 25 mai nu va mai fi obligatorie purtarea măştii în spaţiile publice în aer liber, obligaţie ce rămâne însă valabilă în transportul public şi magazine, precum şi în restaurante atunci când nu se consumă.

Activitatea localurilor nocturne rămâne suspendată între orele 23.00 şi 06.00 pentru evitarea consumului de alcool între aceste ore, lucru considerat de autorităţile locale un risc suplimentar de comportamente care cresc posibilitatea transmiterii virusului.

Peste o săptămână vor fi permise adunările de până la 300 de persoane, prag care va urca la 500 de pe 8 iunie şi la 1.000 începând de pe 22 iunie.

Republica Cehă a înregistrat luna aceasta sub 100 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, având confirmate de la începutul epidemiei 8.480 de cazuri, dintre care 298 de decese.

În pofida relaxării restricţiilor, experţii sanitari care consiliază guvernul ceh au îndemnat la prudenţă, cerând populaţiei să nu meargă în locurile unde este multă lume fără să-şi pună mai întâi întrebarea dacă ”merită riscul”.