Lucrări de reparații la castelele Peleș și Pelișor

Lucrările de reparații la Castelul Peleș și Castelul Pelișor vor începe în curând, a anunțat ministrul Culturii, Raluca Turcan. Ea a precizat că acestea sunt „într-un stadiu avansat de degradare”.

„Mai avem fonduri prin Institutul Național al Patrimoniului, unde am finalizat procedura de intervenție la Castelele Peleș și Pelișor, aflate într-un stadiu avansat de degradare. Se deteriorează elementele de interior și obiectele de patrimoniu”, a spus Turcan.

Ministrul Turcan a precizat că cele două castele nu sunt în pericol de a se dărâma, dar speră că statul să nu aștepte să se întâmple acest lucru înainte de a face ceva.

„Am fost acolo, în niște săli impunătoare, vezi ploaia curgând pe tavan și curgând pe lângă tablouri de o mare valoare. Nu pot să înțeleg cum s-a ajuns aici”, a adăugat ministrul la Digi24.

Raluca Turcan a precizat că procedura e aproape finalizată și se vor face intervenții de urgență la acoperiș. Ulterior va începe o lucrare mai mare, anul viitor, pentru refacerea teraselor.

Ministrul Culturii declara luni că investiţia în patrimoniul cultural al ţării noastre este necesară şi urgentă în aceeaşi măsură ca investiţiile în infrastructură şi servicii publice. Raluca Turcan puncta că acestea contribuie în mod esenţial la atingerea obiectivului nostru de dezvoltare ca ţară.

Investiția în patrimoniul cultural este necesară și urgentă

„Investiţia în patrimoniul construit este una dintre priorităţile mele ca ministru al Culturii, iar prin proiectele pe care am reuşit să le demarăm şi prin cele în plan pentru anul viitor îmi doresc ca România să poată beneficia de această componentă de creştere”, subliniază ministrul Culturii.

Ministrul a precizat că „în ultimele câteva luni am reuşit să demarăm, prin Institutul Naţional pentru Patrimoniu şi prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii, intervenţii substanţiale asupra unor monumente istorice importante pentru România, printre care Castelul Peleş care va beneficia de intervenţii în primă urgenţă la acoperişuri şi de finanţare pentru consolidare, restaurare şi punere în valoare a teraselor, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Capitală, care va găzdui un centru de informare şi promovare a patrimoniului cultural – Casa de Târgoveţ – şi am demarat proiecte de restaurare a caselor memoriale”.

Raluca Turcan a reamintit că Ministerul Culturii finanţează, cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, investiţii în muzee, teatre, săli de concerte, biblioteci şi importante clădiri de patrimoniu printre care Teatrul şi Opera Naţională din Cluj, Muzeul de Istorie din Bucureşti, Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, o nouă sală de concerte destinată Operei Naţionale Române Iaşi, Vila Florica de la Ştefăneşti, Centrul Dansului din Bucureşti, Biblioteca „Omnia” din Craiova.