Renate Weber, reacție cu privire la avantajele de care pot beneficia cei care se vaccinează: Dreptul și libertatea nu pot fi îngrădite

Renate Weber a precizat că înțelege importanța imunizării oamenilor dar că este important ca restul, care aleg să nu se vaccineze, să nu fie discriminați.

„Cu siguranță, atunci când te gândești la niște avantaje pentru persoanele vaccinate trebuie să ai mare grijă ca asta să nu însemne în același timp o discriminare a celor nevaccinați.

Eu pot să înțeleg intenția de ai convinge pe cât mai mulţi să se vaccineze, dar convingerea nu înseamnă prin măsuri de constrângere pentru că totuși vaccinarea în România cu acest vaccin nu este obligatorie

Ceea ce s-a spus este pe linia a ceea ce am primit și noi prin sesizări și ceea ce am văzut prin presă, sunt spitale care le cer tuturor angajaților ca să se vaccineze, sunt alte companii care iarăși vin cu astfel de mesaje interne, că obligatoriu toată lumea să se vaccineze.

Noi am avut o corespondență cu Ministerul Sănătății și răspunsul primit de acolo a fost unul absolut corect: câtă vreme în România vaccinarea aceasta nu este obligatorie nu pot să interzici unui om accesul pe piața muncii sau să îl condiționezi de efectuarea unui vaccin.”, spune Avocatul Poporului.

”Oamenii aceștia continuă să aibă drepturi și libertăți și acestea trebuie respectate”

Avocatul Poporului a mai spus că nu se poate să interzici unui om viața socială pentru că a decis să nu facă un vaccin. Ea a explicat că motivele pentru care oamenii nu fac vaccinul sunt diverse și că trebuie ca drepturile și libertățile să fie respectate.

”Tot așa, nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin. Poate că unii nu fac vaccinul că nu le-a venit rândul pentru că uitați-va cum au evoluat vaccinarea, poate alții au interdicții medicale, poate alții nu vor.

Oamenii aceștia continuă să aibă drepturi și libertăți și acestea trebuie respectate. Eu pot să înțeleg că pe de o parte experții epidemiologi vin cu ideile lor, dar în același timp oamenii politici trebuie să înțeleagă că ei au responsabilitatea respectării drepturilor și libertăților tuturor. Şi repet, a convinge pe cineva nu înseamnă să impui măsuri de constrângere aia numai convingere este pur și simplu discriminare”, a spus Renate Weber la Antena 3.

Aceasta a mai vorbit și despre informația potrivit căreia studenții care nu se vaccinează ar putea participa la cursuri purtând combinezoane, specificând că speră ca așa ceva să nu se întâmple niciodată.

”Adică eu sper că așa ceva nu s-ar putea niciodată, pentru că nu este normal, până la urmă e un drept pe care cineva la are. Când vii și condiționezi starea socială, economică a unui student este de înțeles alta e să condiționezi din cauza unui vaccin.

Dacă astfel de lucruri se vor întâmpla așa cum este posibil să se întâmple, inclusiv desfacerea contractelor de muncă. Dacă se întâmplă așa ceva acele persoane care se consideră vătămate, trebuie să se adreseze instanțelor, pentru că nu există o altă soluție când este vorba de astfel de măsuri administrative”, a mai spus Renate Weber, Avocatul Poporului la Antena 3.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin