Salmond, la conducerea Partidului Naţionalist Scoţian (PNS, care militează pentru independenţa Scoţiei), a câştigat în mai 2011 majoritatea absolută în parlamentul scoţian. El l-a acuzat pe Cameron că  "a comis o gafă schimbând relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, fără să se refere la colegii săi liberal-democraţi, fără să vorbească despre guvernele locale de la Edinburgh, Cardiff (pentru Ţara Galilor) şi Belfast (pentru Ulster)", conform Agerpres.
Scoţia, alipită de trei secole Regatului Unit, dispune din 1999 de parlament şi guvern proprii, în cadrul acordurilor istorice numite de "descentralizare".

Alex Salmond l-a mai acuzat pe premierul britanic că "în prezent conduce o administraţie divizată, cu o credibilitatera zero în negocierile cu UE şi în care interesele Scoţiei au fost profund afectate".

Poziţia adoptată de David Cameron în cursul summitului de la Bruxelles a reaprins diviziunile din rândul guvernanilor, unde liberal-democraţii şi-au exprimat deschis dezacordul.

Vicepremierul britanic, liberalul-democratul Nick Clegg, un puternic eurofil, este îngrijorat de faptul că ţara sa ar putea ajunge "omul singur al Europei". "O Mare Britanie care părăseşte UE ar fi considerată irelevantă de către Washington şi ar fi văzută ca un pigmeu în lume, când eu vreau să stăm drepţi şi să conducem", a declarat Clegg pentru BBC TV.

Ministrul francez al economiei: Păcat, dar mergem mai departe

Ministrul francez al economiei, François Baroin, a răspuns duminică printr-un lapidar "Păcat!" la o întrebare legată de riscul ca Marea Britanie să fie marginalizată în cadrul Uniunii Europene, după refuzul Londrei de a se asocia acordului de la Bruxelles privind consolidarea disciplinei bugetare în Europa.

"(Britanicii) nu vor părăsi Europa", a declarat Baroin, adăugând că, dacă Marea Britanie se va ţine la o parte de o Europă "în 26 ce va merge mai repede", va spune"(păcat), pentru a rezuma lucrurile".

"Am luat act de decizia luată de (premierul britanic) David Cameron, o regretăm, dar nu ne putem opri", a continuat el.

Citându-l pe vicepremierul britanic, Nick Clegg, un liberal-democrat proeuropean, care a apreciat că "Marea Britanie care riscă să fie izolată şi marginalizată în cadrul Uniunii Europene", François Baroin a afirmat că "istoria va spune cine a avut dreptate".

Pentru ministrul francez al economiei, ar fi fost "probabil mai bine ca Marea Britanie să se alăture unei mişcări care este istorică, fără a folosi cuvinte mari".

Summitul de la Bruxelles, a argumentat el, a răspuns "literă cu literă la toate problemele", începând cu "problemele guvernanţei" în zona euro.

În opinia sa, premierul britanic "a făcut o alegere dictată probabil de considerente de politică internă". "Situaţia economiei britanice nu este uşoară", cu "un deficit echivalent cu cel al Greciei" şi "un important nivel al datoriilor", a adăugat Baroin.

Te-ar putea interesa și: