Proiectul prevede înfiinţarea Serviciului Regional de Ambulanţă Nord-Vest, Serviciului Regional de Ambulanţă Centru, Serviciului Regional de Ambulanţă Vest, Serviciului Regional de Ambulanţă Sud-Vest, Serviciului de Ambulanţă Sud, Serviciului de Ambulanţă Sud-Est, Serviciului de Ambulanţă Nord-Est.

În subordinea serviciilor regionale de ambulanţă vor funcţiona serviciile judeţene de ambulanţă, fără personalitate juridică, ce vor activa în spaţiile fostelor Servicii Judeţene de Ambulanţă, staţiile de ambulanţă fără personalitate juridică în care, la data prezentei hotărâri, îşi desfăşoară activitatea actualele staţii ale Serviciilor judeţene de ambulanţă, substaţiile de ambulanţă, fără personalitate juridică, în care îşi desfăşoară activitatea actualele substaţii ale Serviciilor judeţene de ambulanţă.

Demersul va avea efecte pozitive, consideră şeful Serviciului Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, potrivit Agerpres: "Mie mi se pare un lucru foarte bun. Noi, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, suntem regionalizaţi de trei ani şi jumătate. Avantajele regionalizării sunt: o mai bună distribuire a bugetului şi o dezvoltare unitară a sistemului de urgenţă, pentru că până la urmă către acest lucru se tinde".
Reduceri de personal
Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, iar pentru personalul tehnic, economic, informatică, administrativ şi de deservire preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare.
Deja, primul anunţ de disponibilizare a fost făcut las Galaţi: zece angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă prin reorganizarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Galaţi, a anunţat, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Valentin Boldea, potrivit Agerpres.

"Singurele modificări vor apărea la partea de administrare a serviciilor de ambulanţă. Se va renunţa doar la personalul TESA care nu va mai fi util la nivelul judeţului, iar în cazul Galaţiului este vorba de aproximativ zece persoane care nu se vor mai regăsi în organigrama SJA Galaţi", a declarat Boldea.
Potrivit acestuia, încă nu se ştie dacă cei zece angajaţi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii sau vor intra în sistemul public de şomaj, pentru că, deocamdată, este vorba despre un proiect de lege, care nu prevede astfel de norme.

Finanţarea Serviciilor Regionale de Ambulanţă, inclusiv a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, se va asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, iar serviciile regionale de ambulanţă pot fi finanţate şi prin venituri proprii, prin asigurarea activităţii de transport asistat şi neasistat pentru cazurile care nu se încadrează în obligaţiile de bază ale serviciilor regionale de ambulanţă, precum şi pentru asigurarea asistenţei medicale în cazul manifestărilor sportive şi celor cu public larg, efectuate la cererea unor persoane fizice sau juridice, contra cost, sau a unor societăţi de asigurare private în baza unor contracte prealabile.