„Vom organiza votul național privind adoptarea reviziei Constituției la 1 iulie 2020”, a anunțat Putin referitor la scrutinul prevăzut inițial pentru aprilie, dar amânat din cauza epidemiei de coronavirus, după cum transmite Le Parisien.

Această dată a fost comunicată după o întâlnire tip videoconferință, difuzată pe larg la televiziune, organizată cu oficiali din autoritățile politice, electorale și sanitare. Președintele rus a explicat că vrea să se asigure că nimic nu va împiedica organizarea votului, fie că este vorba despre situația epidemiologică, de problemele logistice și legale sau de desfășurarea bacalaureatului.

Îmbunătățirea situației generate de coronavirus

În ceea ce privește epidemia de Covid-19 din țară, răspândirea acesteia s-a stabilizat timp de o săptămână, chiar dacă numărul de noi infecții detectate – între 8000 și 9000 zilnic – rămâne la niveluri ridicate.

Vladimir Putin spune că „îmbunătățirea situației cu coronavirusul” și faptul că „mai avem încă o lună întreagă pentru a lua măsurile necesare pentru îmbunătățirea în continuare a lucrurilor” justifică pe deplin organizarea votului la data de 1 iulie.

Președintele rus a subliniat deja că vârful epidemiei a trecut, în opinia sa, și a ordonat desfășurarea în 24 iunie a marii parade militare planificate inițial pentru 9 mai, pentru a marca cei 75 de ani de la victoria asupra nazismului.

Această paradă este, în general, și o oportunitate de a aminti revenirea Rusiei pe scena internațională.

O reformă deja aprobată de Parlament

Vladimir Putin a lansat o reformă constituțională în ianuarie, care, datorită unui amendament-surpriză adăugat în ultimul moment în martie, îi va acorda, în mod special, dreptul de a exercita funcția de președinte timp de încă două mandate după încheierea actualului, din 2024. Cel puțin teoretic, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani și aflat la putere din 2000, ar putea rămâne la Kremlin până în 2036.

În ciuda unei scăderi a ratingului său în ultimii ani, șeful statului rus rămâne foarte popular în rândurile populației ruse.