Ce va aduce criza economică? Restructurări, îngheţarea salariilor în anumite firme direct legate de piaţa americană, stoparea angajărilor în masă. Diminuarea cererilor de recrutare este inevitabilă, numai că se va simţi acut doar în anumite domenii. Se va simţi, de exemplu, mai mult în domeniul bancar şi mai puţin în industria petrolieră, mai mult în ceea ce priveşte anumite firme americane şi mai puţin în cazul celor europene sau locale. În orice caz, economiile de costuri vor fi cerinţa principală a companiilor, indiferent că sunt multinaţionale sau locale, economii care vor viza, dacă nu îngheţarea salariilor, cel puţin moderarea creşterii acestora.

Astfel, probabil, companiile vor prefera să păstreze numai persoanele foarte bine pregătite, recompensate corect, în defavoarea completării organigramei cu oameni nu tocmai bine calificaţi, dar angajaţi pe baza principiului „alţii mai buni şi mai ieftini nu sunt“.

Efectele crizei – vizibile sau nu – au apărut deja în Romånia. Există companii care au stopat recrutarea unui număr mare de noi poziţii, chiar dacă erau în schemă pentru acest an. Aceste firme aleg să recruteze strict urgenţele, poziţiile de bază pentru dezvoltarea ulterioară sau pentru înlocuirea celor care pleacă şi ocupă poziţii-cheie. Poziţiile care nu sunt de maximă importanţă rămån în stand-by.

Depinde de fiecare companie în ce stadiu se află în acest moment cu bugetul de angajări pe anul în curs, dar şi cu cel pentru 2009 (în general, în octombrie acesta se află spre finalizare). Dacă este gata şi nu îl mai pot modifica, atunci bugetul va fi redimensionat, cel mai probabil, nu din cifre cu costuri de personal, ci prin optimizarea păstrării angajaţilor cu performanţe şi motivarea acestora. Costurile cu salariile vor fi redistribuite între personalul existent. În plus, cu siguranţă nu se va cheltui tot; se va merge pe rezerve. În cazul în care încă se mai lucrează la bugetul de personal, atunci, cu siguranţă acesta va fi modificat.

S-ar putea să asistăm la echilibrarea pieţei forţei de muncă în mod forţat – un lucru de care se simţea însă nevoia de ceva timp – şi la moderarea cerinţelor candidaţilor. Pe măsură ce se vor face restructurări şi/sau stopări de angajări, se vor diminua cerinţele candidaţilor şi, mai mult decât atât, va reveni în prim-plan criteriul seriozităţii acestora.

Această criză ne va obliga să sărim peste problema deficitului de forţă de muncă. De ce? Pentru că vor fi preferaţi angajaţii ce au o pregătire profesională solidă, dar şi bun-simţ, şi responsabilitate. În asemenea momente, aceste trăsături uitate de unii prin vreun sertar vor cåntări foarte mult.

Daniela Necefor este managing partner al Total Business Solutions