Autoritățile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului au anunțat amenzi în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lire sterline, împotriva HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, JP Morgan și Citigroup.

Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie FCA a impus amenzi în valoare totală de 1,1 miliarde de lire sterline, în timp ce autoritatea similară America CFTC a aplicat amenzi suplimentare în valoare de 1,4 miliarde de dolari, repreyentând aproximativ 900 de milioane de lire.

Autoritatea britanică a aplicat următoarele amenzi: Citigroup 225 de milioane de lire sterline, HSBC: 216 milioane; JPMorgan Chase Bank: 222 de milioane de lire sterline; RBS: 217 milioane; UBS: 233 de milioane de lire. La aceste valori se adauga amenzile aplicate de autoritatea americană de supraveghere bancară CFTC.

Toate cele cinci bănci au fost sancționate pentru că personalul lor au colaborat pentru a manipula valorile oficiale la care monedele au fost de tranzacționate pe piețele internaționale.

The Guardian publică stenogramele discuţiilor dintre traderi, purtate pe chat, din care rezultă manipularea pietelor valutare prin proceduri specifice.

S-a constatat că Citibank, HSBC, JPMorgan, RBS si UBS se fac vinovate de "controale ineficiente", fapt ce a permis traderilor să pună propriile interese înainte clienților.

FCA a acuzat, de asemenea, băncile că sunt incapabile să gestioneze "riscuri evidente" în materie de confidențialitate, conflicte de interese și comportament comercial.

Autoritatea britanică a dat publicităţii un comunicat în care a condamnat abaterile celor cinci bănci: „Esenţa măsurii de astăzi este urmarea acţiunii concertate a acestor banci, care a dus la subminarea încrederii în sistemul financiar britanic și a pus în pericol integritatea sa”, se arată în comunicat.

Banca Angliei a anunțat că propria investigație în scandalul Forex nu a scos la iveală niciun fel de implicare sau vreun comportament nedorit din partea Băncii Centrale.

Aceste amenzi sunt cele mai mari impuse vreodată de autoritatea financiară britanică și este pentru prima dată când FCA a desfășurat o anchetă de o asemenea anvergură.