Turcii ”s-au dezlănţuit” şi prin cele 122.928 de voturi l-au încoronat pe Erdogan câştigător al competiţiei de sfârşit de an cea mai aşteptată – bărbatul sau femeia anului pe 2011 – a revistei Time. În cursul săptămânii se va anunţa şi numele câştigătorului real, decis de juriul Time.

Pentru moment, însă, premierul de la Ankara se bucură de victoria ”pop”, după ce s-a detaşat semnificativ de starul FC Barcelona, Lionel Messi.

În realitate, contradicţia acestei victorii ‘populare’, care a declanşat imediat polemici, rezidă în întregime în numere. Erdogan a fost cel mai votat atât ca aspect pozitiv cât şi negativ. Dacă aproape 123.000 cititori l-au ales drept omul anului, pe de altă parte, circa 180.000 au exprimat o apreciere negativă despre el, începând cu strategia sa în materie de politică externă şi până la eterna problemă a kurzilor – ‘minoritatea’ de 14 milioane de persoane -, pe care premierul pare să vrea să o rezolve prin forţă, mai degrabă decât prin dialogul democratic, aşa cum a promis nu cu mult timp în urmă.

În plus, după incidentul privind nava turcească Mavi Marmara, Erdogan a îngheţat relaţiile cu prietenul istoric, Israelul, întinzând în schimb mâna unor duşmani dintotdeauna ai statului evreu, în frunte cu Iranul. Pe scurt, liderul Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, islamic moderat) de la Ankara trebuie să le mulţumească susţinătorilor lui, care par să fie mult mai activi decât fanii fotbalului şi ai Barçei.

În rest însă, figura sa, mai ales în acest moment, nu se bucură în patrie de tot acest sprijin, dimpotrivă, mulţi vorbesc deschis de atitudini din ce în ce mai autoritare şi îngrijorătoare ale sale, începând cu noile filtre de cenzură pe Internet, care au blocat accesul la zeci de site-uri, vinovate de ”a fi stânjenit” cultura islamică a guvernului.