Forumul Confederatiei Fiscale Europene din aprilie 2005 reamintea ca politica fiscala joaca un rol important in strategia Comisiei Europene de a-si atinge obiectivele: prosperitate, solidaritate si siguranta. La acea reuniune s-a stabilit ca scopul Comisiei este de a reduce costurile foarte mari cu fiscalitatea, cele administrative si cele pentru dubla taxare. Pentru aceasta, una din prioritati ar fi crearea unei politici comune pentru taxarea companiilor in cadrul Uniunii Europene.



Comisia sustinea ca o politica comuna a taxarii in domeniul companiilor nu va insemna rate de impozitare egale.
Chiar daca au refuzat la inceput sa mearga spre reducerea fiscalitatii, in ultimii ani, tot mai multe state vestice, cu traditie in aplicarea sistemului progresiv de impozitare, se gandesc la introducerea cotei unice sau la diminuarea ratelor de impunere.


Austria a decis diminuarea taxarii companiilor si persoanelor fizice de la 50% la 34%, Spania analizeaza, ca urmare a cresterii evaziunii fiscale, introducerea unei cote unice de 30% pentru venituri personale. Grecia a anuntat ca analizeaza posibilitatea introducerii unei cote unice de impozitare de 25%, inlocuind sistemul progresiv de 15%, 30% si 40%.


Cabinetul german, initial cel mai mare oponent al scaderii fiscalitatii in Europa, a decis reducerea impozitelor aplicate firmelor de la 25% la 19%. Mai mult, in septembrie vor incepe dezbaterile publice pe tema introducerii cotei unice. Reprezentantul partidului Crestin Democrat, Angela Merkel, a fost cea care a lansat revolutionara idee a aplicarii unei cote unice de impozitare de 25%, atat pentru profitul companiilor, cat si pentru veniturile persoanelor fizice. Problemele aparute in presa germana se regasesc in toate dezbaterile pe aceeasi tema desfasurate in statele vestice, traditionale, unde sistemul public de pensii si cel de sanatate sunt finantate in special din aplicarea unor impozite mari contribuabililor care castiga venituri mari. Principalele afirmatii regasite in presa occidentala referitoare la cota unica suna astfel: “cota ar fi neutilizabila in practica si incorecta, din moment ce i-ar avantaja pe cei care castiga mai mult”.


In Marea Britanie, oficialii Trezoreriei au ajuns la concluzia ca impunerea unica este mai simpla, mai eficienta si este posibil ca aceasta sa stimuleze economia si sa determine scaderea ratei somajului.
Chiar daca studiile, analistii si o parte a oficialilor din tarile vestice arata ca o cota unica de impunere ar fi in beneficiul economiei respective, reticenta “vechilor” este foarte mare la schimbari atat de drastice.



Insa, inca o data, “noii” ii pot ajuta pe europeni sa convinga populatia sa accepte schimbari prin exemplele din ultimele sase luni, respectiv castigarea alegerilor prin oferirea de cadouri fiscale. Ramane de vazut cum va reactiona electoratul german la platforma opozitiei, care contine si cota unica.