Fostul președinte Donald Trump pare atras de o nouă candidatură la Casa Albă. A sugerat-o la Conferința Conservatoare pentru Acțiune Politică (CPAC) din Orlando, Florida, unde a spulberat și speculațiile că-și va forma propriul partid, scrie NationalInterest.

„De fapt, după cum știți, deja au pierdut Casa Albă”, a spus Trump, referindu-se la democrați și reluînd afirmațiile nefondate conform cărora alegerile din 2020 i-au fost „furate”. „Dar, cine știe, aș putea să decid să-i bat pentru a treia oară”, a continuat el.

Această temă a fraudării, notează publicația americană, a fost picurată în urechile auditoriului pe tot parcursul discursului. Trump a pedalat pe ideea că un președinte republican va „triumfa” peste patru ani.

„Sunt în fața voastră astăzi pentru a declara că această călătorie incredibilă pe care am început-o împreună acum patru ani este departe de a se fi încheiat.

Ne-am adunat aici pentru a vorbi despre viitor – viitorul mișcării noastre, viitorul partidului nostru și al țării noastre iubite!”. Și, a mai spus, el, nu are de gând să părăsească Partidul Republican sau să-și facă un nou partid.

Discursul său a venit chiar după lansarea unui sondaj privind candidaturile din 2024, printre participanții la CPAC, care arată că 68% ar vrea ca Trump să candideze din nou. Iar 55% au susținut că îl vor sprijini pe Trump dacă decide să candideze.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, s-a clasat pe locul al doilea, cu 21 de procente, în timp ce niciun alt candidat nu a obținut un procent din două cifre.

Sondajul a mai indicat că dacă Trump nu ar candida, DeSantis ar fi favoritul republicanilor, cu 43%, urmat de guvernatorul Dakota de Sud, Kristi Noem, cu 11%. Donald Trump Jr. s-a clasat pe locul trei cu 8%, iar fostul vicepreședinte Mike Pence 1%. 97% dintre cei chestionați au aprobat performanțele lui Trump în cei patru ani.

În timp ce Trump pare să fi câștigat o poziție dominantă în Partidul Republican, nu reiese clar dacă intenționează să încerce să candideze din nou. Iar experții susțin că cea mai bună strategie pentru candidatura sa ar fi să nu se grăbească cu acest anunț.

„Are mult de câștigat așteptând. Își ține potențialii oponenți în suspans”, spune Ken Kollman, profesor de științe politice la Universitatea din Michigan. „Cruz, de exemplu, nu ar putea să-și lanseze candidatura la funcția de președinte până nu va ști ce va face Trump. La fel și ceilalți”, a explicat el.

„Nu câștigă nimic cu un anunț atât de devreme. Toată lumea știe că este liderul și se bucură de un sprijin imens în electorat, pe care puțini îl pot egala”, afirmă Raymond La Raja, profesor de științe politice la Universitatea din Massachusetts.

În plus, crede acesta, anunțarea unei candidaturi în acest moment ar putea să-i blocheze capacitatea de a strânge fonduri pentru diferite comisii care îl vor ajuta la următoarele alegeri”. Candidații confirmați trebuie să respecte legile electorale federale stricte privind strângerea de fonduri.

Există deja mai mulți posibili candidați la alegerile din 2024, iar cursa se anunță una mai mult decât dificilă dacă Trump decide să revină în arenă.

”Trump poate fi și regizor și actor, dacă decide să nu candideze și poatr fi și regizor și actor pentru candidații la Congres”, a spus Kollman. „Poate strânge bani fără să-și anunțe candidatura”.

Expertul susține că „cei care au rămas cu Trump trebuie să aștepte și să vadă care sunt planurile lui. Iar cei care l-au criticat se vor reorienta probabil anul viitor.