Rusia recurge din nou la cea mai la îndemână şi mai eficientă armă de care beneficiază, respectiv arma energetică, pentru „a aduce pe calea cea bună” un fost aliat, devenit rebel, respectiv Belarus. 

Prin intermediul Gazprom, oficialii de la Moscova îi ameninţă pe omologii lor de la Minsk cu întreruperea livrărilor de gaze naturale.

Pretextul este, ca de obicei, o datorie neachitată, ca şi în cazul Ucrainei. 

De această dată este vorba despre 244 de milioane de dolari, susţine Gazprom, pe care Belarus le-ar datora gigantului rus. 

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat că va reduce livrările de gaz rusesc către Belarus, ţară de tranzit pentru exporturile de gaze către Europa, dacă Minskul nu îşi plăteşte datoria, susţine Mediafax.

Acest joc la nervilor este întreţinut şi de către Belarus, oficialii de la Minsk declarând că „vor începe” să îşi achite datoria… mai târziu, respectiv prin august. 

Sistarea livrărilor de gaze către Belarus va afecta în special Germania şi Polonia, precizează Mediafax, cărora li se adaugă Lituania.

Potrivit analiştilor de politică externă, şantajul cu sistarea livrărilor de gaze către Belarus, punând presiune pe Germania şi Polonia, este determinat de îndepărtarea Minskului de sfera de influenţă a Moscovei. 

DETALII: