Cea mai mare preocupare a SUA și NATO cu privire la Ucraina a luat sfârșit la 23 aprilie, scrie Southfront.

Trupele din districtele militare rusești sudice și occidentale au început să revină la pozițiile lor permanente.
Pe scurt, să amintim ce s-a întămplat pînă atunci: ministerul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a anunţat începerea unor exerciţii la scară largă în Crimeea şi în Marea Neagră, la care au luat peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare din districtul militar sudic, Flota Mării Negre, Flotila Caspică și Forțele Aeriene.

Șoigu a spus că fiecare aspect al apărării regiunii va fi testat, inclusiv sistemele de apărare costieră și aeriană.
Dar în UE, desfășurarea trupelor rusești lângă granița cu Ucraina, de mai multe săptămâni scena unor tensiuni amplificate între Moscova și Kiev, a fost numită „cea mai ambițioasă din istorie”.

Potrivit serviciului de politică externă al UE, Rusia a desfășurat acolo 100.000 de soldați, dar MAE din Rusia a explicat concentrarea trupelor în districtul militar sudic prin ”exerciții militare”.

Potrivit Ministerului rus de Externe, mass-media ucraineană și occidentală a tratat disproporționat problema activității militare rusești lângă granița cu Ucraina.

Statele Unite au refuzat să declanșeze un război pe scară largă, când au oprit desfășurarea navelor de război în Marea Neagră.

Fostul președinte rus, actual vicepreședinte al Consiliului de securitate, Dmitri Medvedev, a declarat că SUA au ales o abordare duală a relațiilor cu Rusia.

Prin urmare, noua tactică a Administrației Biden este aceea de a semnala necesitatea dialogului cu o mână și de a crește presiunea, cu cealaltă.

Atât Washingtonul cât și Moscova au dovedit că un război deschis nu este în interesul niciunei părți.

Kievul a fost lăsat singur pentru a-și împinge propria acțiune agresivă. Și, deși Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu vrea război, se pare că este pregătită pentru el. El folosește continuu retorica militaristă, spunând că Kievul va lupta până la ultimul om într-un război cu Rusia. Între timp, Zelenski eșuează în încercarea sa diplomatică.

Președintele ucrainean a încercat să joace dur și l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin la negocieri în Ucraina de Est. Putin i-a răspuns că ar trebui să vorbească mai întâi cu republicile autoproclamate din regiune. Putin i-a mai transmis că este binevenit oricând să viziteze Moscova.

Zelenski se află acum mai mult ca oricând între Scila și Caribda. Kievul a trebuit să scoată bani din buget pentru o nouă redesfășurare a trupelor sale pe fronturile estice, în timp ce economia țării este tot mai afectată.

Zelenski poate încerca o escaladare a conflictului doar pentru a obține un avantaj politic și a distrage atenția populației de la numeroasele probleme interne, inclusiv de la răspândirea pandemiei COVID-19.