UEFA caută soluţii pentru menţinerea Campionatului European de fotbal 2020, amânat până în vara lui 2021, în condiţiile în care pandemia de coronavirus creşte în intensitate pe tot cuprinsul continentului european, iar Rusia pare să fie o „pistă credibilă”, conform cotidianului francez Le Parisien.

Desfăşurarea EURO în 2021 (11 iunie – 11 iulie) în 12 oraşe europene, între care şi capitala României, Bucureşti, devine un scenariu din ce în cei mai improbabil, în condiţiile recrudescenţei pandemiei de Covid-19 care a obligat numeroase ţări de pe bătrânul continent să impună noi măsuri de izolare a populaţiei lor.

Anunțul UEFA

„Urmărind îndeaproape criza sanitară, organizaţia de la Nyon (Elveţia) ştie foarte bine că o astfel de competiţie este imposibil de organizat în aceste condiţii. Din surse concordante, un scenariu este în special studiat cu seriozitate: cel al Rusiei”, scrie Le Parisien, care reaminteşte că, la debutul crizei sanitare, Rusia s-a oferit să găzduiască EURO 2020 pe teritoriul său, la datele iniţiale (12 iunie – 12 iulie 2020).

Rusia avea la momentul respectiv un număr redus de persoane contaminate, însă de atunci numărul acestora a crescut exponenţial, ţara condusă de Vladimir Putin ajungând la aproape 29.000 de decese legate de Covid-19 la circa 1,6 milioane de cazuri. Luna trecută, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a evocat eventualitatea reducerii numărului de oraşe gazdă şi chiar organizarea Campionatului European într-o singură ţară.

„Am putea face lucruri diferite. Ne gândim la soluţii fără fani sau cu 30%, 50%, 70% (gradul de ocupare a stadioanelor – n. r.). Teoretic, am putea organiza EURO în douăsprezece, unsprezece, zece, trei ţări sau chiar într-una singură. O putem face, dacă vrem”, a spus Ceferin.

Contactată, UEFA nu a confirmat varianta avansată de Le Parisien, asigurând că îşi va lua tot timpul necesar pentru a decide şi a comunica detaliile finale ale organizării EURO 2020.

UEFA a repetat miercuri că se opune înfiinţării unei Superligi europene, după ce Josep Maria Bartomeu, preşedintele demisionar al grupării FC Barcelona, a confirmat marţi existenţa acestei idei, favorabilă marilor cluburi, scrie France Football. Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, „a indicat clar în mai multe ocazii că UEFA se opune categoric unei Superligi”, a menţionat miercuri forul fotbalistic european.

Marţi, în momentul când a demisionat de la preşedinţia Barcei, Josep Maria Bartomeu a anunţat presa că gruparea catalană a acceptat să participe la „o viitoare Superligă europeană”. El a oficializat astfel existenţa acestui proiect de ligă închisă sau semi-închisă, ce ar fi rezervată marilor cluburi de pe continent.