Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a explicat, luni seară, într-un interviu la B1 TV, că PNRR este „un adevărat Plan Marshall pentru România”, deoarece niciodată ţara nu a beneficiat de sume atât de mari de bani pentru proiectele interne.

Europarlamentarul mai spune că mare parte din bani sunt fonduri nerambursabile, iar pentru restul sumei România va plăti o dobândă de doar 0,5%.

Termenul limită de depunere a PNRR se apropie

Întrebat, luni seară, la B 1 TV, care este termenul limită de depunere a PNRR la Bruxelles, Rareş Bogdan a transmis că „29 în această lună, practic până la 1 iunie el trebuie depus. 29 este ultima zi în care se poate trimite, până acum au trimis 14 ţări”.

Un adevărat Plan Marshall pentru România

Rareș Bogdan a vorbit și despre un adevărat Plan Marshall pentru România prin PNRR.

Ce este foarte important este că acest plan este un adevărat Plan Marshall pentru România. Niciodată România în istoria ei nu a primit 30 de miliarde, mai precis 29,2 miliarde de euro, într-o formulă extrem de clară pe care românii trebuie să o ştie. Cel mai important lcuru – 14,5 miliarde  din aceşti bani sunt bani nerambursabili, iar celelalte 14,7 miliarde sunt bani pe care România îi ia cu o dobândă, fiţi foarte atenţi, de 0,5%. Este cu 0,3 % mai mult decât ia Comisia

Acesta a explicat că problema infrastructurii „pare ciudată pentru Comisie”. Europenii nu înţelege de ce România are nevoie de 4 miliarde de euro pentru rutier.

„Noi nu avem rezolvată această problemă. Noi nu avem străpunse regiunile istorice, noi trebuie să finanţăm A 7 şi A 8, să continuăm Corodorul 4”, a mai declarat Rareş Bogdan pentru B1 TV.

Zi plină pentru România miercuri

„Miercuri  este o zi plină la Bruxelles în care, practic, reprezentanţii României  se vor întâlni cu principalii comisari şi vor discuta subiectele legate de energie – că, de asemenea, România are peste 40% din comunităţi nelegate la reţelele de gaze.

Aceeaşi problemă o avem cu irigaţile, unde Comisia a spus iniţial că finanţările se fac pentru apa desalinizată. Noi nu putem duce apă desalinizată, atâta timp cât avem ape curgăarte. Era o problemă legată de viitorul  Europei şi de faptul că, în următrii 30 de ani, se va pierde peste 25% din ceea ce înseamnă astăzi debite de apă curgătoare (… )

Am explicat aceste lucruri, Florin (premierul Florin Cîţu- n.r) va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”, a mai spus Rareş Bogdan.

Premierul va face joi o conferinţă de presă pentru a prezenta rezultatele viztei la Bruxelles.

„Va fi o negociere politică, din punct de vedere tehnic România întruneşte toate criteriile”, a mai declarat Rareş Bogdan după ce s-a aflat că premierul Florin Cîţu pleacă marţi seară la Bruxelles, urmând să aibă o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sursă foto: Facebook Rareș Bogdan