Rareș Bogdan este primul contracandidat al lui Ludovic Orban la șefia PNL. Europarlamentarul are și un mesaj clar pentru colegii săi. Acesta susține că dacă liberalii nu se trezesc din ”băltirea călduță” și nu fac o schimbare după guvernarea 2020-2024, PNL ar putea avea aceași soartă ca PNȚCD după guvernarea 1996-2000, adică ar putea dispărea de pe scena politică.

Liberalii sunt puși la o grea încercare. Aceștia au de ales între trei profile de candidați pentru șefia partidului. Experimentatul Ludovic Orban, europarlamentarul Rareș Bogdan sau managerul controlat, Dan Motreanu, scrie evz.ro.

Totuși, mai este ceva timp până atunci, deoarece Congresul PNL care urmează să aleagă viitoarea conducere va avea loc în luna iunie a acestui an, iar la momentul acutal Ludovic Orban este în avantaj.

De ce Rareș Bogdan

Rareș Bogdan ar putea fi o opțiune pentru PNL, deoarece tot mai mulți liberali au o serie de nemulțumiri la adresa lui Ludovic Orban. Una dintre ele este scorul slab obținut de partid la alegerile parlamentare din decembrie 2020, de 25%.

O altă nemulțumire a liberalilor este cedarea în fața USR-Plus a ministerelor economice la negocierile politice din decembrie pentru formarea guvernului.

În urma acestei decizii, PNL a rămas cu ministerele sociale, Educația și Munca, despre care opozanții lui Orban spun că nu ajută PNL să-și pună în aplicare programul de guvernare axat pe reforme economice și pe investiții.

În ceea ce privește Ministerele Apărării, de Interne și de Externe care au revenit PNL, acestea nu intră în această analiză, ele având un specific aparte.

Un alt reproș pe care opozanții îl au pentru Ludovic Orban este pasivitatea și cedările PNL în fața USR-PLUS. Mai exact,  îi reproșează lui Ludovic Orban că nu a negociat în forță, de pe poziția de lider al partidului care a obținut cel mai mare scor electoral dintre partidele coaliției majoritare, fiind mai interesat să-și adjudece pentru el însuși o funcție de top în stat: premier sau președinte al Camerei Deputaților.

De menționat este faptul că în urma negocierilor cu USR-PLUS și UDMR, Ludovic Orban a obținut președinția Camerei Deputaților.

Pe cine susține PNL

Având în vedere multitudinea de probleme cu USR-PLUS, o parte dintre liberalii revoltați și-au soluționat singuri problemele generate de USR-Plus. Primarul Clujului, Emil Boc, în calitate de șef al Asociației Municipiilor din țară, a venit personal zilele trecute la București pentru a rezolva controversa stârnită de ministrul Sănătății de la Plus, Vlad Voiculescu, privind finanțarea campaniei de vaccinare în țară.

Voiculescu le-a cerut administrațiilor locale să suporte din banii lor campania deși fosta guvernare Orban stabilise că Executivul o va finanța. În acest context, Boc a făcut o vizită fulger la ministrul Finanțelor, iar rezultatul a fost surprinzător. Premierul Cîțu a anunțat după ședința de guvern că ministerul Sănătății va plăti campania de vaccinare.

În ceea ce privește susținerea liberalilor, se pare că tabăra PNL din Ardeal știe deja pe cine susține. Este vorba despre cei doi contracandidati ai lui Ludovic Orban, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău

De menționat este faptul că aripa PNL din Ardeal și-a întărit poziția în partid urma succesului repurtat de Boc.

Potrivit liderilor PNL, din gruparea din Ardeal fac parte, posibili înlocuitori ai lui Ludovic Orban la șefia partidului: Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și Robert Sighiartău, secretar general al partidului

Se pare însă că în spatele lor se află liderii informali Emil Boc și Ilie Bolojan care reprezintă cele mai puternice fiefuri liberale din țară și cărora le sunt asociate și celelalte organizații județene din Ardeal. Totodată, conform mai multor liberali, sub influența politică a Ardealului se află și multe organizații din Moldova.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea