"Schimbările climatice se produc sub ochii noştri şi vor continua ca efect al creşterii constante a concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă, care a ajuns la noi nivele record", a atras atenţia Michel Jarraud, şeful OMM într-un raport provizoriu întocmit pentru informarea participanţilor la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care se desfăşoară la Doha (Qatar).

Printre dovezile cele mai îngrijorătoare ale schimbărilor climatice generate de încălzirea globală se numără ritmul alarmant în care calota de gheaţă din zona arctică s-a topit în timpul verii, anul acesta topirea producându-se mult mai rapid decât anul trecut, fiind depăşite chiar şi cele mai pesimiste previziuni ale experţilor climatici.

Astfel, în luna septembrie nivelul calotei glaciare arctice a înregistrat cel mai scăzut nivel de la începutul măsurătorilor realizate prin satelit, reducându-se la aproape jumătate (o suprafaţă echivalentă cu cea a Indiei). Gheaţa se va reface în cursul iernii, dar va fi mai subţire ca înainte şi mai vulnerabilă în faţa proceselor de topire viitoare. "Tendinţa nu este doar de continuare, ci de accelerare. Cu cât se topeşte mai mult, cu atât se va topi mai repede", a semnalat Michel Jarraud.

Topirea gheţii va contribui la creşterea nivelului mării, care deja este cu 20 de centimetri peste cel înregistrat în urmă cu un secol, antrenând noi riscuri în cazul unor fenomene meteo extreme. De exemplu, uraganul Sandy ar fi avut un impact mai redus asupra oraşului New York dacă s-ar fi produs în urmă cu 100 de ani, când nivelul oceanului planetar era mai redus.

Deşi a avut un debut răcoros, anul 2012 a avut în perioada ianuarie-octombrie temperaturi medii cu 0,45 grade Celsius peste media intervalului 1961 – 1990, potrivit OMM, iar o creştere cu numai un grad Celsius este suficientă pentru a creşte frecvenţa fenomenelor meteo extreme. Anul acesta, o parte din Europa şi din SUA, vestul Rusiei şi sudul Chinei au fost afectate de o secetă severă, în timp ce inundaţii grave s-au produs în zone din Africa de vest şi subsahariană.

Meteorologii se străduiesc să explice că nici un fenomen meteo major nu are o singură cauză, cercetările asupra schimbărilor climatice stabilind existenţa unor corelaţii, a subliniat şeful OMM, dând exemplul valului de căldură din Rusia în anul 2010, care, "fără modificarea climei, este puţin probabil să se fi produs".
Sursa: Agerpres