80% din cele mai mari companii ale lumii isi atrag tehnologie informationala prin outsourcing. Valoarea acestei piete este de 42 mld. USD, iar cifra se dubleaza anual. Rank Xerox Romania vrea sa devina lider si pe o piata unde nu depaseste 10 mil. USD.
DragoS Nedelcu
In clasamentul mondial al recunoasterii brandurilor, Rank Xerox ocupa cu siguranta unul dintre primele locuri. Notorietatea nu a fost insa suficienta pentru cea de-a sasea companie mondiala in domeniul IT, care in 1999 a fost foarte aproape de intrarea in faliment.
Inainte de a avea o discutie cu reporterul Capital, Olivier Ferraton a tinut cu tot dinadinsul sa i se spuna cate ceva despre mass-media din Romania. Olivier, un parizian de 38 de ani care vorbeste fluent engleza si spaniola, a fost numit director general al Xerox pentru Europa Centrala si de Est in luna octombrie. Cea de-a doua vizita la filiala Xerox de la Bucuresti s-a intamplat sa o faca intr-o perioada destul de dificila pentru viata sa de familist. Sotia lui este gravida in noua luni, asa ca trebuie sa o sune in fiecare zi de mai multe ori. „Am ajuns sa visez toate tipurile de migrene si dureri prenatale”, spune Olivier.
In Romania, 700 de persoane lucreaza pentru Xerox. 100 dintre acestea sunt angajati permanenti, iar restul colaboratori din partea celor 23 de dealeri. Anul trecut, Xerox a realizat o cifra de afaceri de 31 milioane de dolari. Pentru 2002, se estimeaza o crestere de 20%.
Ferraton a vrut insa sa vorbeasca despre lucrul pe care stie sa-l faca cel mai bine: Xerox Business Services (XBS). Directorul general pentru aceasta parte a Europei vrea sa dezvolte divizia de management al solutiilor de tiparire si spera ca „experienta mea de pana acum sa ma ajute sa fac acest lucru”.
In general, documentele reprezinta 50% din bugetul de IT si 75% din traficul de retea al unei companii. Practic, ceea ce isi propune Rank Xerox este sa preia de la companii riscul investitional, pentru aplicatiile de management cum ar fi facturi, planuri de productie, ghiduri de utilizare, certificate de garantie, instructiuni de operare, rapoarte de consultanta sau polite de asigurare.
Compania care apeleaza la outsourcing isi poate reduce cheltuielile cu pana la 50%. „Prin outsourcing, riscurile se diminueaza, iar productivitatea creste”. In ultimii doi ani, divizia XBS a inregistrat cresteri de 40%, dar deocamdata reprezinta doar 20% din afacerile Xerox din Romania.     

Cine este Rank Xerox Romania

Cifra de afaceri 2000    31 mil. USD
Cifra de afaceri 2001    33 mil. USD
Numar de angajati    100
Colaboratori    600
Dealeri    23
Distribuitori zonali    8
Cifra de afaceri pe Europa    4 mld. USD
Numar de angajati Europa    16.000

„Outsourcing-ul va reprezenta in viitor peste 50% din cifra de afaceri pe care Rank Xerox o va avea in Europa Centrala si de Est”
Olivier Ferraton, director general Rank Xerox pentru Europa Centrala