Profitul obtinut de dezvoltatorii care activeaza pe piata imobiliara romaneasca se ridica la valori cuprinse intre 15-35%, insa pentru acest an, analistii apreciaza ca nivelul castigurilor ar putea sa scada cu aproximativ 10%.




„Chiar si asa nivelul este superior celui intalnit pe alte piete constante din Europa si America de Nord. In ciuda diminuarii nivelului de risc si a dezvoltarii mediului de afaceri inspre standarde occidentale, oportunitatile pe piata imobiliara din Romania sunt remarcabile”, se arata intr-o analiza efectuata de compania Regatta.



Pentru investitorii internationali piata romaneasca de gen este foarte interesanta chiar daca uneori produsele oferite nu sunt de cea mai buna calitate. De aceea o parte dintre investitorii institutionali au adoptat o startegie diferita de actiune. Multi au preferat sa incheie parteneriate cu mari dezvoltatori, finantandu-le proiectele si impunand o serie de conditii in care sa aiba loc achizitiile. „Asemenea investitori obtin randamente de 8-10%, cu posibilitatea cresterii pana la 15% pentru proiectele localizate in afara Capitalei”, se mentioneaza in studiul Regatta.


Profituri importante sunt obtinute in urma dezvoltarii marilor proiecte rezidentiale si de retail. In ultimii doi ani, rezultate mari s-au inregistrat si in cazul proiectelor rezidentiale amplasate in principale orasele din Romania.


„Stabilitatea economica si capacitatea de absorbtie a majoritatii pietelor romanesti, si cu precadere a celei imobiliare, au transformat Romania intr-una dintre cele mai atractive zone pentru investitii. Acest lucru s-a simtit in primul rand in piata imobiliara, putand spune ca din acest puncte de vedere suntem deja integrati in Uniunea Europeana”, conchide analiza efectuata de specialistii de la Regatta.



Sursa: Capital, 09 ianuarie 2006