În cursul atacului, care a avut loc din greşeală pe 29 decembrie, avioane F-16 turceşti au confundat nişte traficanţi de ţigări şi carburant, cu vârste cuprinde între 16 şi 20 de ani, cu separatişti kurzi care o luau pe aceeaşi cale pentru a se infiltra în Turcia de la bazale lor din Kurdistanul irakian.

”Suntem la curent cu incidentul”, a declarat pentru AFP responsabilul, reamintind că SUA îi furnizează armatei turce mijloace de recunoaştere şi supraveghere cu ajutorul unor drone Predator. ”În acest caz, dronele au reperat un grup de persoane cu animale care cărau poveri. Această informaţie a fost transmisă turcilor şi dronele noastre au părăsit zona. Noi n-avem nimic de-a face cu acest atac aerian. Noi nu mai eram în zonă când avea loc atacul”, a precizat responsabilul american.

Acest atac a declanşat un val de proteste în mediile prokurde care au afirmat c-a fost ”un masacru”.

Aliat al Turciei, Washingtonul şi-a repoziţionat la sfârşitul lui 2011 la baza de la Incirlik /sudul Turciei/ patru drone Predator, neînarmate, care-şi aveau anterior baza în nordul Irakului, în scopul de a furniza în continuare informaţii Turciei despre rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan /PKK/, care întreprind atacuri asupra teritoriului Turciei de la bazele lor din Kurdistanul irakian.
Sursa: Agerpres