Românii nu mai au încredere în oamenii politici. Cine ocupă primul loc în preferințele acestora

Dan Jurcan, directorul de cercetare la Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), a precizat, pentru ziare.com, că românii continuă să aibă încredere în Raed Arafat, chiar dacă acesta a pierdut din procente. Potrivit directorului IRES, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne rămâne pe primul loc în ceea ce privește încrederea românilor în oameni politici, chiar dacă a pierdut aproape 30 procente, ajungând la 38-40%.

„In general, increderea in liderii politici a scazut foarte mult in aceasta perioada. Au fost multe contradictii, in primul rand, in decizii si in comunicare. Oamenii nu mai stiu ce sa creada. La un moment dat a fost voie in piete, iar mai apoi nu a mai fost voie. Cand nu era voie in piete era voie in supermarketuri si nimeni n-a explicat de ce.

Au fost foarte multe decizii care nu au fost explicate si multe dintre ele au fost percepute ca fiind contradictorii si lucrul acesta a fost perceput ca un deficit de leadership. Multi au pierdut din credibilitate. Raed Arafat avea aproape 70% incredere anul trecut. El ramane persoana publica cu cea mai mare incredere si acum, dar are undeva spre 38%-40%. A pierdut aproape 30 de procente.”, spune acesta.

Președintele Klaus Iohannis a pierdut și el din încrederea românilor

Sociologul Dan Jurcan a mai spus că președintele Klaus Iohannis a pierdut mult din încrederea românilor, subliniind că restul nici nu mai sunt de menționat.

”La fel si Klaus Iohannis a pierdut foarte mult, vreo 15-20 de procente. Nici nu mai are rost sa ii mai insir pe ceilalti pentru ca sunt foarte jos. E clar ca increderea in oamenii politici a scazut foarte mult. Oricum, ei sunt la cote scazute de ani buni. Noi analizam si de multe ori ne intrebam cum e posibil ca cineva care are incredere 15-20% sa poata conduce un Guvern sau sa reprezinte interesele Romaniei?”, a declarat directorul IRES.

Dan Jurcan este de părere că scăderea în sondaje s-a produs din cauza politizării anumitor subiecte sociale și că persoane publice și politicieni au profitat de greșelile făcute de cei aflați la putere.

„AUR nu a facut altceva decat sa profite de interzicerea pelerinajelor si povestea cu pietele. Nici nu stiam ca exista pana in noiembrie, cand aveau undeva pe la 4-5%. Nu credeam ca o sa intre in Parlament.

In alte state, in momentul in care nivelul de incredere scade sub 50% e un indicator de alarma, iar politicienii cauta sa isi ajusteze politicile publice. Ce s-a intamplat aici, cel putin in ultimul an de pandemie, sa stiti ca cetatenii romani au fost extrem de ascultatori in primele 2,3 luni, au acordat credit politicienilor in luarea deciziilor, erau dispusi 80% sa renunte la drepturile fundamentale, doar ca acel suport a ramas ridicat atata timp cat nu a fost politizat.

Ori, cu alegerile acest lucru s-a schimbat. In septembrie, politizandu-se tema scolilor, ulterior problema pietelor, a pelerinajelor, toate acestea au dus la o scadere a increderii in cei care gestionau pandemia si i-au ridicat pe altii”, a conchis directorul IRES pentru sursa anterior citată.

Sursă foto: Dreamstime