Astfel, șeful DSU Raed Arafat, întrebat dacă este posibil să se mărească numărul de cazuri de COVID-19 după deschiderea şcolilor, a  declarat că este posibil să se întâmple acest lucru, însă rămâne de văzut dacă această creştere este controlabilă, în sensul în care să nu pună presiune pe sistemul de sănătate.

„Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă creşte, scade. Vedem să zicem indicatorii fideli care sunt terapie intensivă, internările, externările, toate acestea. Suntem la baza unei situaţii, la acest moment suntem deja pe platou, nu mai scade, deci suntem pe un platou acum şi la terapie intensivă – creşte, scade, dar suntem pe un platou general. La ATI suntem în fază în care este plus 10, mai scade un pic, mai creşte din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie. Asta nu garantează ca la orice moment să înceapă din nou”, a declarat Raed Arafat duminică seara la Antena 3.

Chestionat dacă ia în calcul o creştere a numărului de cazuri de COVID după deschiderea şcolilor, şeful DSU a răspuns: „Este posibil”.

Nimeni să nu interpreteze că stăm foarte bine şi gata

„Acest lucru nu poate nimeni să îl nege şi să apară o creştere. Acum dacă această creştere este controlabilă sau nu, o să vedem. Controlabilă înseamnă că este în parametrii în care impactul pe sectorul sanitar să nu fie unul care să îl blocheze. Să nu se blocheze ATI şi secţiile care sunt destinate cu oxigen, pentru că totul, dacă vedeţi toate ţările care iau măsuri, iau în calcul impactul pe sistemul sanitar, ca să facă faţă sistemul sanitar. La noi am ajuns la un vârf în noiembrie. Am văzut acolo că s-a lucrat în mai multe fronturi, secţiile ATI, secţiile în care am suplimentat concentratoare de oxigen şi unităţile de primiri urgenţe au creat zone roşii, adică au tratat pacienţi până este găsit loc. Azi a fost o uşoară creştere, ieri a fost o uşoară scădere, dar nu e o creştere de sute, mii, să spui că e o creştere majoră. Nimeni să nu interpreteze că stăm foarte bine şi gata. Trebuie să respectăm mai departe măsurile, mergem în paralel cu vaccinarea. Dozele vor creşte, numărul lor va creşte, dacă acum suntem între ţările care au vaccinat un procent semnificativ. Suntem peste 2%, stăm bine. În general cu Europa stăm bine, suntem în primele ţări”, a completat şeful DSU.

Câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat duminică în România 

Conform datelor comunicate oficial, un număr de 1.975 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a peste 15.500 de teste la nivel naţional, dintre care 11.949 sunt teste RT-PCR şi 3.594 teste rapide antigenice, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS.

Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 745.318 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 691.377 au fost declarate vindecate.

La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 5.581.731 teste RT-PCR şi 160.687 de teste rapide antigenice.