Raed Arafat, despre exploziile de la Crevedia: Probabil o țigară

Raed Arafat a vorbit despre cauza care a dus la tragedia de la Crevedia. Șeful DSU a precizat că a fost vorba despre o eroare umană iar activitatea care se desfăşura acolo.

„Din ce am înţeles, cel puţin, a apărut o sursă de foc când ei transvazau ilegal între două maşini GPL-ul. Ce se înţelege este că probabil că a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană. Activitatea era ilegală, era extrem de periculoasă, era o activitate care nu avea voie să se facă în acest fel acolo şi dacă a mai şi fumat cineva sau a aruncat o ţigară undeva, că dacă nu era instruit şi nu ştie că GPL-ul, fără să-l vezi, poate să fie curs undeva, să existe concentrat undeva, atunci poate că cineva a aruncat o ţigară şi de acolo s-a răspândit focul”, a afirmat Arafat.

Arafat a precizat că vinovaţii nu sunt salvatorii, nu sunt cei care intervin, vinovaţii sunt cei care au cauzat tragedia.

„Aici  nu s-au respectat legile, nu s-au respectat regulile. Eu nu arăt cu degetul vinovat, nevinovat, dar primul care răspunde este cel care nu a respectat legea. Cine nu a respectat legea, totdeauna are responsabilitatea faptică pentru că s-a declanşat un incendiu”, mai spune Raed Arafat.

Cum a acționat după explozia de la Crevedia

Raed Arafat a povestit cum a reacţionat după ce a fost anunțat de explozia de la Crevedia. Oficialul a precizat că a decis imediat să plece acolo.

„Când am primit vestea, eram acasă. Iniţial am aşteptat primele informaţii, am discutat şi, la un moment, am simţit că totuşi trebuie să plec acolo, având în vedere faptul că avem victime şi e un incendiu care este greu de controlat şi e o situaţie care necesită o zonă de evacuare mai mare şi cu riscurile ei. Şi atunci, fără să mă gândesc, am hotărât că mă îmbrac şi să plec acolo”.

Șeful DSU a explicat că, în orice caz şi indiferent de loc, există proceduri în care sunt implicaţi comandantul intervenţiei sau şeful pompierilor care intervin, dar că există şi posibilitatea trimiterii unei echipe operative la locul dezastrului, în funcţie de tipul intervenţiei.

„A început să ne coste că ne asumăm. Faptul că ne asumăm o responsabilitate, faptul că eu îmi asum o responsabilitate… era foarte uşor să stau acasă şi să spun ”Nu mă obligă nimeni să mă duc acolo, pompierii se ocupă”, după care hai să vedem dacă se ocupă bine. Nu aşa se pune problema! Avem responsabilităţi, avem datorie, avem conştiinţă şi eu, din punctul meu de vedere, când ştiu că e ceva lângă mine – aşa am fost format, aşa am crescut şi când am lucrat pe ambulanţele SMURD-ului şi când am lucrat pe elicopter, care acum aud în ultima perioadă că Arafat nu a lucrat cu pacienţii, e foarte interesant ce se întâmplă în privinţa comentariilor – dar când se întâmplă aşa ceva, e normal să-ţi asumi. Eu nu ştiam că va exploda, nu ştiam cum va fi. Puteam şi eu să devin una din victime acolo, dar asta nu mă împiedică să mă duc”, mai spune Raed Arafat.