"Direcţia pe care serviciile de asistenţă socială o au în acest moment ar trebui cumva reorientată pentru că serviciile noastre de asistenţă socială sunt centrate foarte mult pe acordare de beneficii. Avem nevoie de o orientare spre un sistem care să susţină omul în dificultate cu alt tip de suport prin care să îşi dezvolte competenţele, să îşi dezvolte capacitatea de a deveni activ. Noi nu putem să îi transformăm pe oamenii care nu au avut nicio experienţă de muncă printr-un beneficiu financiar în oameni care pot face performanţă la locul de muncă. Din acest punct de vedere nu putem să continuăm cu un asemenea sistem de asistenţă socială", a spus Ana Rădulescu, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Acesta a subliniat nevoia de a angaja asistenţi sociali în serviciile publice şi a precizat că în prezent există zeci de mii de asistenţi sociali care nu au un loc de muncă. 

"Ar trebui regândită modalitatea în care sunt angajaţi asistenţii sociali în primării. În acest moment, finanţarea serviciilor de asistenţă socială în comunitate este făcută doar din bugetul taxelor şi impozitelor. Acesta înseamnă că dacă o primărie este săracă sau dacă oamenii nu plătesc taxe şi impozite primăria nu are resursele necesare să susţină servicii de asistenţă socială şi atunci noi avem nevoie de o reorientare a gândirii: cine îi angajează, cine îi plăteşte şi cum îi putem trimite acolo. Trebuie să existe o altă strategie pentru că până acum strategia nu a funcţionat", a afirmat Ana Rădulescu. 

În 21 martie 2017 este sărbătorită Ziua Mondială a Asistenţei Sociale, un eveniment promovat de către Naţiunile Unite şi de către Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali (IFSW). ASproAS, Asociaţia Asistenţilor Sociali, promovează această zi sub egida IFSW. Oficial, Ziua Mondială a Asistenţei Sociale este sărbătorită în fiecare an în a treia zi de marţi din luna martie. Tema Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale este stabilită pentru doi ani. Pentru perioada 2017-2018 tema este: Promovarea sustenabilităţii dezvoltării comunităţii şi a mediului. 

AGERPRES