Potrivit acestuia, în mediul de afaceri se vorbeşte despre un buget de 300 mil. euro pe care UniCredit i-ar avea destinaţi investiţiei în proiecte imobiliare în acest an. Trebuie precizat faptul că UniCredit este printre puţinele bănci cu expunere imobiliară care a dus o campanie agresivă de curăţare a activelor toxice din portofoliu.
„În 2008-2009, băncile mamă au început să îşi cureţe portofoliile, iar pasul doi a fost curăţenia la sucursale, proces derulat anul trecut şi care va continua şi în acest an, dar într-un ritm mai scăzut. Băncile mamă trebuie să finanţeze pentru a supravieţui. Resursele băncilor sunt din taxe şi credite. Au bani disponibili pentru investiţii“, a declarat Lucianu.
Potrivit acestuia, dezvoltatorii care iniţiază investiţii în acestă perioadă se uită la o marjă de profit de 20-25%, însă sunt şi care se mulţumesc cu 15% profit.
Totodată, ponderea contribuţiei investitorului la accesarea unui credit bancar s-a redus de la 50% la 35-40%, dacă respectiva companie nu a avut incidente de plată.
Lucianu a menţionat faptul că băncile cer garanţii viabile pe termen lung şi nu mai acceptă colaterale care nu pot fi vandabile, cum e cazul terenurilor care depind de părerea pieţei la un moment dat şi care au fost utilizate ca garanţii de către mulţi dezvoltatori.