‘Tratatul semnat de Washington şi Moscova a garantat pacea şi securitatea pe teritoriul european timp de 30 de ani’, a declarat Federica Mogherini, la sosirea la sediul NATO pentru o reuniune a miniştrilor de externe, a doua zi după ultimatumul lansat de Alianţă Rusiei. 

Tratatul INF, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear. 

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare. 

NATO a dat 60 de zile Moscovei pentru a se conforma ‘în mod verificabil’ obligaţiilor tratatului, acest lucru însemnând că Rusia trebuie să ‘distrugă’ noul sistem de rachete, a declarat pentru AFP un oficial european al Alianţei Nord-Atlantice. În caz contrar, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord. 

‘Rusia are acum o ultimă şansă să se conformeze din nou Tratatului INF, însă trebuie să începem să ne pregătim pentru o lume fără un tratat’, a avertizat marţi seara secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după publicarea ultimatumului. 

NATO a exclus opţiunea de a desfăşura noi rachete în Europa pentru a contracara sistemul rus, a precizat Stoltenberg. Însă, aliaţii îşi vor adapta strategia şi îşi vor consolida apărarea, a declarat marţi seara şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.AGERPRES/