Sectorul imobiliar al ţărilor din Europa Centrală şi de Est va avea încă un an dificil în 2010. Întreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului străin, iar investiţiile străine vor rămâne probabil la un nivel scăzut şi în continuare, arată studiul  Emerging Trends in Real Estate Europe 2010, publicat de către Urban Land Institute şi PricewaterhouseCoopers.

Cu toate acestea, trei pieţe din regiune s-au dovedit foarte rezistente în actualul climat economic. Prima dintre acestea este cea poloneză, care a reuşit să evite recesiunea anul trecut. Republica Cehă este de asemenea pe drumul cel bun ieşind dintr-o recesiune relativ scurtă şi de mică amploare, în vreme ce Turcia a traversat această perioadă mai bine decât majoritatea celorlalte state europene, fiind avantajată de sporul demografic susţinut şi de amplasarea geografică strategică, care o pune în situaţia de a deveni noul hub logistic dintre Europa şi Orient.

„În alte state din regiune însă sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietăţilor şi ratele de ocupare au scăzut puternic. Aceasta este de asemenea situaţia României, care a înregistrat un declin al preţurilor imobiliare, o scădere a tranzacţiilor, iar piaţa locală de abia începe să dea semne de dezgheţ”, a declarat Brian Arnold, Partener Consultanţă Fiscală şi Juridică, PricewaterhouseCoopers România.

Refinanţarea datoriilor

Raportul menţionează problema iminentă a nevoii masive de refinanţare a datoriilor în sectorul imobiliar, acestea ridicându-se la sute de miliarde de euro.

Jucătorii din sectorul imobiliar recunosc această problemă şi nu este clar cum vor gestiona instituţiile financiare această chestiune, dacă vor alege să vândă activele imobiliare sau vor „extinde” facilităţile de credit şi vor „pretinde” în continuare rambursarea acestora. În afară de această problemă, pentru sectorul imobiliar există incertitudini cu privire la momentul şi modalităţile prin care guvernele europene vor opri stimulentele masive pentru economiile lor. O retragere abruptă a fondurilor de stimulare ar putea dăuna relansării, existând chiar pericolul reintrării economiilor în recesiune, notează raportul.

„Problema cheie este cum se vor comporta cei care închiriază spaţii. Investitorii imobiliari sunt în continuare temători şi se concentrează pe pieţele mai adânci şi mai lichide”, a declarat  John Forbes, liderul grupului pentru sectorul imobiliar pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul PricewaterhouseCoopers. 

Cea de-a şaptea ediţie a studiului Emerging Trends in Real Estate Europe  se bazează pe chestionare şi interviuri cu peste 600 de autorităţi cheie în domeniu, incluzând investitori, dezvoltatori, finanţişti, şi manageri de proprietăţi.