Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că el şi preşedintele american Joe Biden ar trebui să aibă o discuţie în zilele următoare, prin videoconferinţă, care să fie transmisă în direct. Afirmația vine după ce Biden a spus că în opinia sa, liderul rus este un criminal, iar relaţiile bilaterale au atins un nou minim de la încheierea Războiului Rece, transmite Reuters, conform news.ro.

Putin a răspuns joi afirmaţiilor preşedintelui american, într-un interviu acordat la televiziunea rusă.

Putin a făcut această declaraţie după ce omologul său american a răspuns afirmativ miercuri, într-un interviu acordat ABC News, unei întrebări a jurnalistului, dacă liderul de la Kremlin este ”un criminal”.

Apoi, în acelaşi interviu, Biden a spus că vrea să-l facă ”să plătească” pe preşedintele rus pentru amestecul în alegerile americane dn 2016 şi din 2020.

Moscova respinge aceste acuzaţii

Putin a spus că ultima oară a vorbit cu Biden la telefon la solicitarea preşedintelui american şi că îi propune acum să poarte o nouă discuţie, vineri sau luni, care să aibă loc prin videoconferinţă şi să fie transmisă în direct.

”Doresc să îi ofer preşedintelui Biden să continuăm discuţia noastră, dar cu condiţia să aibă loc în direct, online, fără nicio întârziere, dar o discuţie deschisă, directă”, a spus Putin, întrebat în interviu despre comentariile lui Biden.

Cei doi lideri au vorbit ultima oară la telefon pe 26 ianuarie, la scurt timp după ce Biden şi-a preluat funcţia.

Putin a mai spus că este pregătit să discute despre relaţiile bilaterale cu Statele Unite, precum şi alte probleme, cum ar fi conflictele regionale, ”mâine (vineri n.r.), sau, să spunem, luni”, adăugând că va avea o pauză, undeva în Taigaua Rusiei, în timpul weekendului.

În comentariile sale, Biden l-a descris pe Vladimir Putin ca neavând suflet şi a spus că acesta va plăti un preţ pentru presupusul amestec rus în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, lucru negat de Kremlin.

Rusia se pregăteşte să fie lovită în zilele următoare de o nouă rundă de sancţiuni americane, pentru acest presupus amestec, precum şi pentru un presupus atac cibernetic.

Într-o mişcare extrem de neobişnuită în urma interviului lui Biden, Moscova şi-a rechemat ambasadorul din Statele Unite, pentru consultări.

Moscova: Biden nu are niciun interes în stabilirea legăturilor cu Rusia

Sugerând că Biden a fost ipocrit în remarcile sale, Putin a spus că fiecare stat trebuie să se lupte cu ”evenimente sângeroase” şi a adăugat că Biden îl acuză pe liderul rus de ceva de care se face vinovat.

„Îmi amintesc în copilăria mea, când ne certam în curte unul cu altul, obişnuiam să spunem: cine spune ăla este. Şi asta nu este o coincidenţă, nu doar o vorbă sau o glumă pentru copii. Sensul psihologic aici este foarte profund. Întotdeauna vedem propriile noastre trăsături la alţi oameni şi credem că sunt aşa cum suntem noi cu adevărat. Şi, ca rezultat, evaluăm activităţile (unei persoane) şi dăm evaluări ”, a spus Putin.

Cu puţin înainte de declaraţiile lui Putin, purtătorul de cuvânt al acestuia a spus că comentariile lui Biden au arătat că acesta nu are niciun interes în stabilirea legăturilor cu Moscova, care sunt tensionate din cauza mai multor subiecte, de la Siria la Ucraina şi până la încarcerarea de către Rusia a politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi.

Biden s-a grăbit să extindă un pact cheie cu Rusia referitor la armele nucleare, după ce a preluat funcţia de preşedinte, în ianuarie. Dar administraţia sa a declarat că va adopta o atitudine mai dură faţă de Moscova decât cea din timpul mandatului lui Donald Trump şi se va angaja în relaţii cu aceasta numai atunci când va exista un beneficiu tangibil pentru Statele Unite.

”Sunt remarci foarte proaste ale preşedintelui SUA. El a arătat clar că nu doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu ţara noastră. Acum vom proceda pornind de la acest fapt. Desigur, acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum în istorie”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, comentând remarcile lui Biden.

Konstantin Kosaciov, vicepreşedinte al camerei superioare a Parlamentului rus, a declarat că rechemarea de către Moscova a ambasadorului său din SUA esra singurul pas rezonabil de făcut în aceste circumstanţe.