Conducta EastMed, de 1900 km, ar urma să aducă gaze dintr-o sursă alternativă consumatorilor europeni dependenți în prezent în mare măsură de Rusia și zona Caucazului.

La ceremonia semnării contractului au asistat premierul grec Kiriakos Mițotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele cipriot Nikos Anastasiades.

Potrivit planului actual, gazoductul va uni Bazinul Leviatan din largul coastelor israeliene cu Ciprul, Creta și sudul grecesc al Peninsulei Balcanice. Proiectul, cu un buget de 6 miliarde de dolari, ar urma să satisfacă aproximativ 10% din nevoile de gaz ale UE. Israelul spune că gazoductul ar putea intra în funcțiune în 2025.

 

Un rezervor imens de gaze

Ani de zile a fost păstrat secretul descoperirii imensului bazin gazeifer din Mediterana, pentru a se lăsa loc elaborării strategiilor energetice. Pe scurt, în 2010, în Marea Mediterană, concernul american Noble Ener­gy a descoperit unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, în Bazinul Levantin. Israelul și-a proclamat imediat dreptul de exploatare.

Intenționat sau nu, israelienii i-au dat denumirea nefastă, cu conotații de apocalipsă biblică, Leviathan! Potențialul câmpului gazeifer, atât cât „a transpirat“ pe surse, este uriaș: 3.454 miliarde de metri cubi. Ca să înțelegem dimensiune rezervelor din acest bazin, trebuie spus că în câmpurile din Marea Neagră unde se fac explorări sunt estimate rezerve de gaze care se învârt în jurul a 100 de miliarde de metri cubi.

Potențialul energetic a implicat toate elementele conflictuale din regiune, Israelul, Siria, Fâșia Gaza, controlată de Hamas, Cipru. Libanul a cerut la ONU să i se recunoască dreptul de exploatare în apele sale teritoriale, iar cea mai vocală a fost mișcarea Hezbollah, susținută de Iran.