Companiile româneşti cu afaceri în ţări instabile politic se pot proteja acum împotriva riscurilor de natură politică. Mai nou, asigurătorii oferă limite de despăgubire până la 100 de milioane de dolari.

Marile companii internaţionale de asigurări nu au întârziat să lanseze şi în România poliţe de asigurare destinate protejării afacerilor din zonele cu risc ale lumii, oferind limite de despăgubire şi perioade de asigurare la nivel occidental.

Cu toate acestea, interesul pentru o astfel de protecţie rămâne încă la cote reduse. Până acum, doar două companii ofereau poliţe de acest gen în România: Eximbank, principala bancă de export-import, şi Coface România, furnizor de servicii de informaţii de afaceri şi recuperări de debite.

Mai nou, astfel de poliţe pot fi achiziţionate şi prin brokeri. AIG România a lansat recent pe piaţă asigurări împotriva riscurilor politice, atât pentru activităţi comerciale, cât şi pentru investiţii, produsele fiind concepute de firma mamă, grupul american AIG. În cursul acestui an, AIG a majorat atât limitele de despăgubire, cât şi perioadele de asigurare, oferind o acoperire de până la 100 de milioane de dolari pentru perioade de maximum 15 ani. Dacă în cazul riscurilor de investiţii compania nu solicită franşiză, pentru cele de natură comercială, asigurătorul acoperă doar 90%-95% din pagubă, restul fiind lăsat în seama clientului. În cazul contractelor de asigurare pe 15 ani, AIG mai poate solicita asiguratului prezentarea unor garanţii suplimentare din partea autorităţilor statului în care acesta îşi desfăşoară activitatea comercială.

Costuri diferite în funcţie de risc

Poliţele de asigurare a riscului politic pot fi cumpărate separat sau în cadrul unei poliţe de asigurare de credite. Coface România acoperă riscul politic prin poliţa de asigurare a creditelor comerciale de export. „Oferim această asigurare doar ca o acoperire facultativă, inclusă la solicitarea clientului. De asemenea, poliţa de risc politic nu se poate include în asigurarea creditelor comerciale interne“, spune Cristian Ionescu, managing director Coface România. „Costul acoperirii riscurilor politice majorează poliţa exportatorului cu 4%-5%, până la 18-20% din prima anuală, în funcţie de gradul de risc al ţării în care se desfăşoară exporturile, dar şi în funcţie de complexitatea afacerii. Cota de primă pentru asigurările individuale este astfel destul de greu de estimat“, spune Sergiu Berceanu, account manager, EOS RISQ România.

Eximbank oferă mai multe tipuri de poliţe care pot acoperi riscul de neplată a creditelor de export sau al investiţiilor. Pentru asigurarea investiţiilor româneşti de capital în străinătate, banca protejează proiectul de investiţie ce urmează a fi implementat sau acordul de investiţie încheiat între asigurat/beneficiar şi guvernul ţării gazdă. Pentru această asigurare, Eximbank solicită o franşiză de minimum 10% şi oferă o perioadă de asigurare de maximum 15 ani.

„Cazul cel mai întâlnit în România până acum se referă la firme cu diverse active în străinătate, finanţate de bănci româneşti, care în afară de asigurările clasice de tip cargo sau de proprietate au nevoie de o garanţie în cazul în care apar probleme politice, mai ales în unele zone mai speciale“, spune Mihai Lucanu, director în cadrul AIG România. Potrivit reprezentantului AIG, cele mai interesate de această asigurare ar putea fi companiile care contractează lucrări de construcţii sau foraj în afara ţării.

„Asigurările de risc politic sunt concepute pentru marile companii care au în strategia lor de dezvoltare un grad ridicat de globalizare sau internaţionalizare“, spune Daniela Meghea, director general adjunct Asirom.

Primii clienţi: firmele petroliere şi de construcţii

„Un contract de export poate provoca pierderi din cauza faptului că plata se face cu întârziere sau bunurile nu sunt livrate din cauza unui embargo impus“, spune Sergiu Berceanu. Astfel, acest lucru conduce la penalităţi, scăderi de profit şi, în cel mai rău caz, la lichidare. Guvernul străin poate naţionaliza, discrimina sau confisca activele asiguratului, iar acesta din urmă poate fi astfel obligat să părăsească proiectul în care şi-a plasat resursele şi eforturile de-a lungul timpului. Repatrierea veniturilor aferente proiectelor din străinătate poate fi şi ea afectată din cauză că valuta respectivă nu este convertibilă sau pot apărea probleme legate de transferul banilor.

Toate companiile implicate în proiecte de investiţii internaţionale sunt expuse riscurilor politice. Companiile de asigurări îşi îndreaptă însă atenţia către exportatori, antreprenori, bănci, distribuitori, producători, comercianţi, proiectanţi şi mai ales către firmele din domeniul petrolier şi de construcţii.

Supliment

20% este diferenţa maximă de preţ pe care trebuie să o plătească suplimentar clientul exportator la prima anuală de asigurare pentru a-şi acoperi şi riscul politic

Riscuri acoperite

CAUZE
Asigurarea riscului politic acoperă efectele tulburărilor politice, acţiunilor guvernamentale, războaielor, embargoului. Riscurile politice apar ca urmare a acţiunii sau inacţiunii unui guvern străin sau a propriului guvern. Problemele mai pot fi cauzate de state terţe, dar şi de organizaţii supranaţionale.

RISCURI COMERCIALE
Dispute asupra contractelor, deficit de valută străină, anularea de licenţe sau contracte, restrângerea importurilor, sechestrarea bunurilor, sancţiuni, refuzul de plată din partea unor clienţi guvernamentali, suspendarea abuzivă a licenţelor de export, pierderi rezultate din imposibilitatea de a institui procese legale în ţara cumpărătorului ca urmare a proastei funcţionări a sistemului juridic.

RISCURI DE INVESTIŢII
Confiscarea, exproprierea sau naţionalizarea, suspendarea sau întreruperea abuzivă de către guvern a unei licenţe de producţie sau a unui acord de concesiune, ridicarea abuzivă şi fără preaviz a licenţelor de export sau exploatare, insolvabilitatea debitorilor guvernamentali, riscul de neonorare a scrisorilor de garanţie emise de instituţii guvernamentale, restricţii de schimb valutar impuse de stat.