73-7479-3.jpgŞansele ca Fed să reducă dobânda de referinţă la finele lunii octombrie s-au redus. Datele macroeconomice publicate recent indică faptul că inflaţia nu este un pericol imediat şi că economia este afectată doar sectorial.

Indicele preţurilor de producţie din SUA, aferent lunii septembrie, a crescut cu 1,1% (faţă de 0,4% estimări), iar variaţia „core“ a acestuia (din care s-au extras elementele volatile, alimentele şi energia) a fost de numai 0,1% (în scădere faţă de 0,2% estimări). Indicele preţurilor de consum, aferent aceleiaşi luni, a crescut cu 0,3% (faţă de 0,2% estimări), iar variaţia „core“ a fost de 0,2% (în linie cu estimările). Rezultă că inflaţia, deşi nu scade, nu reprezintă un pericol major. Ceea ce înseamnă că Fed ar avea „spaţiu de manevră“ pentru încă o reducere a dobânzii de referinţă, dacă va considera necesar.

Cum lichiditatea din pieţele de credit şi-a revenit, în topul riscurilor ar rămâne numai creşterea economică. În cazul în care economia ar da semne clare de slăbiciune, Fed ar fi nevoită să reducă din nou dobânda de referinţă. Dar va da economia un astfel de semnal? E posibil, dar nu prea curând.

Efectele scăderii pieţei imobiliare din SUA, care a condus la criza de lichiditate din pieţele de credit, încă nu au dat semne clare că ritmul de creştere economică va fi afectat dramatic. Şi nici că SUA vor intra în recesiune, aşa cum afirmă pesimiştii. Numărul caselor la care s-a început construcţia a scăzut în septembrie cu 10,2%, în timp ce numărul autorizaţiilor de construire emise a scăzut cu 7,3%, totuşi vânzările en detail, pentru aceeaşi perioadă, au înregistrat o creştere cu 0,6%, peste estimări.

Din datele recente, rezultă că economia este afectată numai sectorial şi nu în întregul ei. Ceea ce înseamnă că Fed îşi va permite o perioadă de „văzând şi făcând“ până la următoarea modificare a dobânzii. De aici şi evoluţia „flat“ a cotaţiei dolarului…

Sursa: www.wbs.ro