În ultima perioadă, bursa de la Bucureşti a cunoscut a valoare mai redusă a tranzacţiilor şi evoluţii în range ale cotaţiilor, situaţia fiind creată de o stare de aşteptare adoptată de investitori. Dacă până acum se punea problema unei stări de aşteptare doar din partea investitorilor nerezidenţi, şi cei autohtoni au adoptat în ultima săptămână această atitudine, piaţa aşteptând noi ştiri pozitive mai semnificative.

Publicarea activităţii nerezidenţilor în ceea ce priveşte achiziţiile de titluri listate pe piaţa reglementată nu a fost una îmbucurătoare în luna septembrie, ponderea totală a cumpărărilor acestora fiind în scădere comparativ cu cea înregistrată de la începutul anului. Rămâne de văzut cum vor arăta aceste raportări şi în luna octombrie. Scăderea ponderii tranzacţiilor efectuate de nerezidenţi poate fi justificată de agitaţia la nivel politic în luna de raportare, dar şi de prognozele pesimiste în privinţa indicatorilor macroeconomici. Principalii indicatori macroeconomici pentru care estimările sunt mai pesimiste sau au suferit ajustări în sens negativ, comparativ cu estimările iniţiale, sunt nivelul de inflaţie pentru sfârşitul anului, creşterea economică şi deficitul de cont curent/PIB. În ultima săptămână, nici contextul internaţional nu a fost unul favorabil, atât pieţele de capital dezvoltate, cât şi cele emergente înregistrând scăderi pe indicii principali.

Ştirile bune au venit însă din partea emitenţilor care au început să raporteze rezultatele financiare la nouă luni. Debutul l-a făcut Banca Transilvania, care a publicat rezultate financiare pozitive, cu mult peste estimările iniţiale. Raportările bune la nouă luni ale băncii creează un punct de reper şi pentru rezultatele financiare ale celorlalte bănci listate. Totuşi, lipsa unei activităţi mai intense a investitorilor străini descurajează şi investitorii autohtoni, chiar dacă ştirile despre emitenţi sunt favorabile.