Specialiştii din domeniul turismului de afaceri, intervievaţi de AFP, estimează pentru anul viitor o recuperare a acestui segment, greu încercat anul acesta de criza economică.

„Am atins un punct minim în 2009. Pentru 2010 ne aşteptăm la o recuperare a sectorului, odată cu reluarea creşterii economiei mondiale”, a declarat Christopher Pingard, directorul operaţiunilor din Europa ale companiei de călătorii de afaceri Egencia.

După o scădere de 15-20% a volumului afacerilor, înregistrată între mai 2008 şi mai 2009, piaţa îşi va reveni în a doua jumătate a anului 2010, este concluzia studiu al firmei americane de consultanţă Advito, controlată de grupul BCD Travel, al treilea mare operator la nivel mondial.

Din acest motiv, multe companii au fost nevoite să mai taie din bugetele destinate călătoriilor de afaceri. Un studiu recent, realizat de American Express, arată că 300 de companii consultate au făcut acestă reducere, în timp ce doar 23% nu au luat nicio măsură, iar alte 11% au majorat fondurile alocate.

Deşi previziunile sunt optimiste, multe companii preferă să rămână precaute, astfel încât marea majoritate vor să menţină, anul viitor, bugetele alocate călătoriilor la nivelul celor din 2009.

„Piaţa va creşte mai puternic în a doua jumătate din 2010. Marile corporaţii sunt primele care reiau investiţiile în călătorii”, a declarat vicepreşedintele American Express Business travel, Régis Chambert.

În SUA, bugetul mediu al unei călătorii de afaceri ar urma să crească anul viitor cu 3,5%, la 3.413 dolari, potrivit sondajului American Express.

SURSA: Mediafax