Prognoza meteo, ianuarie 2024. Temperaturi peste medie în săptămâna 1-8 ianuarie

În luna ianuarie 2024, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie, se anticipează temperaturi medii peste valorile obișnuite, iar se vor înregistra cantități semnificative de precipitații în cea mai mare parte a României.

În perioada 1-8 ianuarie, se prognozează că temperaturile vor înregistra valori mai ridicate decât media specifică acestei săptămâni pe întreg teritoriul României.

De asemenea, se anticipează un excedent de precipitații în regiunile vestice, nord-vestice, centrale, și local în cele sud-vestice și nord-estice. Ploi în cantități mari vor fi și în zona Munților Apuseni și în extremitatea nordică a Carpaților Orientali.

Meteorologii explică faptul că, în restul țării, condițiile meteorologice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval de timp.

Cum va fi vremea în săptămâna 8-15 ianuarie

În perioada 8-15 ianuarie, se prognozează că temperaturile medii vor fi în apropierea valorilor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul țării. Se așteaptă cantități excedentare de precipitații în toate regiunile, cu un accent deosebit în jumătatea vestică a țării.

Vremea în săptămâna 15-22 ianuarie

În intervalul 15-22 ianuarie, ANM prevede că temperatura medie a aerului va fi peste valorile normale pentru această perioadă, în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor înregistra un ușor excedent în toată România, cu accent sporit în zona Munților Banatului.

Vremea în săptămâna 22-29 ianuarie

În intervalul 22-29 ianuarie, se prognozează că mediile valorilor termice vor fi ușor peste normele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Precipitațiile vor înregistra un ușor excedent în regiunile intracarpatice. În celelalte zone temperaturile vor fi în general apropiate de nivelurile normale pentru această perioadă a anului, conform precizărilor meteorologilor.

Luna ianuarie vine cu temperaturi de primăvară

În luna ianuarie, se anticipează că vor predomina temperaturi specifice primăverii. Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), începând de la debutul săptămânii viitoare, o masă de aer tropicală va exercita influența sa asupra spațiului geografic al țării noastre.

„De la începutul săptămânii viitoare o masă de aer tropical va influența spațiul geografic al țării noastre. Astfel, vremea va fi deveni deosebit de caldă pentru aceastã perioadã din an, cu valori termice în medie de 8 – 14 grade Celsius peste normalul acestui interval. Vor mai fi ploi în Maramureş, Transilvania, Crişana şi izolat în estul teritoriului, iar la munte, în special în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, se vor semnala precipitaţii predominant sub formã de ploaie.

Vântul va avea rafale în general de peste 70 – 90 km/h la altitudini mari la munte, dar intensificãri locale şi temporare cu viteze de pânã la 45 – 55 km/h vor fi în prima parte a intervalului şi în zonele joase de relief.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 şi 18 grade Celsius. Prin zonele joase de relief sau în depresiuni este posibil să mai avem condiții de ceață”, a declarat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.