Lasati o minge sa cada liber de la o inaltime de doi metri. Mingea va lovi parchetul, se va ridica la o inaltime mai mica decat cea initiala si va continua secventa jos-sus pana se va opri pe podea. Daca in timpul caderii doriti s-o aduceti deasupra punctului de pornire, atunci trebuie sa-i oferiti, pe o cale sau alta, energie suplimentara, ascensionala.



La fel, actiunile se supun legii gravitatiei.


Lasand la o parte evenimentele din jurul RRC in aceste zile, sa aplicam cateva idei din analiza tehnica pentru o prognoza si pentru a vedea daca era ceva de facut in legatura cu o iesire la timp din RRC.


Chart-ul atasat prezinta pretul sub forma lumanarilor japoneze insotite de retragerile Fibonacci. Linia de trend descrescator a fost trasata unind topul din 27.1 si cel din 5.8. Vineri 2.9 cand totul parea ca high-ul din 5.8 urma sa fie depasit, RRC a lovit rezistenta si s-a oprit la ea. O astfel de oprire trebuie insotita de descarcare partiala/total a pozitiilor, existand riscul de a forma un “triple top”, care este, de regula, negativ.



Luni am avut dovada ca nimic nu se intampla peste noapte si ca analiza tehnica ne ajuta sa detectam schimbari de comportament la actiuni. Zvonurile au ajuns in piata inainte de confirmarea de marti din presa, dar a fost de ajuns ca RRC sa scada sub stop-loss (valoare de protectie) stabilita la 971 (nu intrebati de ce; este o valoare calculata). Ce se anunta pe termen scurt? Un triunghi descendent cu suport la 920. Sub el, cadere libera.



Rezistenta definita de aceeasi linie de trend descendent trebuie depasita pe volum ridicat pentru a avea credibilitatea unui trend pozitiv. In scurt timp, vom avea o confirmare. Intre suport si rezistenta, orice actiune este destinata norocului. Cum norocul si succesul la bursa incep sa devina incompatibile si in aceasta piata, asteptarea unei confirmari ramane solutia cea mai inteleapta.



Sursa: https://ta.educofin.com