“Erste Group a obținut anul trecut cele mai bune rezultate înregistrate vreodată. Am înregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro datorită costurilor de risc mai mici determinate de o îmbunătățire a calității activelor care a făcut ca rata creditelor neperformante să scadă la un nivel de sub cinci procente. Venitul operațional s-a redus moderat, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaționale s-au majorat ca urmare a investițiilor în sistemele IT și în digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu aproape 5 miliarde de euro credite nete nou acordate în 2016, în timp ce depozitele clienților – în total retail și companii – au crescut cu peste 10 miliarde de euro. Acest aflux de economii este un indicator puternic al încrederii acordate Grupului nostru, pe de altă parte arată încă o dată că doar nivelul redus al dobânzilor nu este suficient pentru a stimula investițiile. În contextul în care regiunea ECE și-a menținut ritmul accelerat de creștere la un nivel peste media din zona euro, toate subsidiarele noastre au avut rezultate bune, contribuind la profitul net solid al Grupului. Prin urmare, am reușit să ne creștem de peste două ori baza de capital față de momentul declanșării crizei financiare globale, îmbunătățindu-ne semnificativ indicele capitalului comun de rang 1, la 13,4% la finalul anului. Pe baza acestor rezultate bune, vom propune plata unui dividend de un euro pe acțiune către acționarii noștri.În 2017 și anii următori ne vom concentra asupra investițiilor care ne vor ajuta să înțelegem mai bine clienții și situația lor individuală, inclusiv printr-o gestionare inteligentă a datelor, și ne vom preocupa să oferim servicii bancare cu adevărat personalizate și relevante pentru ei,” a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

 

Venitul net din dobânzi s-a diminuat la 4.374,5 mil. EUR (-1,6%; 4.444,7 mil. EUR în 2015), în principal pe fondul menținerii contextului caracterizat de dobânzi reduse și al scăderii semnificative a creditelor neperformante. Aceasta evoluție nu a fost compensată integral de creșterea creditării. Venitul net din taxe și comisioane s-a redus la 1.783,0 mil. EUR (-4,2%; 1.861,8 mil. EUR în 2015), reflectând un declin al venitului din creditare și servicii de plăți precum și un venit mai mic din operațiuni cu valori mobiliare.

 

Estimări

Creșterea economică solidă anticipată în piețele principale Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria, menținerea evaluării foarte pozitive a profilului de risc al băncii și reducerea semnificativă a taxei bancare din Austria ar trebui să fie factori de susținere pentru obținerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, contextul marcat în continuare de dobânzi reduse, ne-recurentă unor efecte extraordinare precum vânzarea acțiunilor VISA alături de potențialele până acum necuantificabile riscuri politice ar putea să îl pună în pericol.

În 2017, evoluția pozitivă a economiei ar trebui să se reflecte în rate de creștere (creștere reală a PIB-ului) cuprinse între 1,5% și 4,5% în piețele principale din ECE în care activează Erste Group. Toți ceilalți parametri economici sunt așteptați să evolueze de asemenea semnificativ. Ratele șomajului ar urma să scadă în continuare – în Cehia și Ungaria acestea sunt deja printre cele mai reduse din UE. Se estimează că inflatia se va menține la un nivel redus, iar pozițiile competitive puternice ar trebui să ducă din nou la excedente ale contului curent. Este de așteptat ca situația fiscală și nivelele datoriei publice să rămână la un nivel solid.

 

În acest context, Erste Group se așteaptă la o creștere de 4-6% a creditării nete, care este necesară pentru a compensa presiunea pe marja rezultată din reînvestirea în obligațiuni suverane în actualul context marcat de rate reduse ale dobânzii. Îmbunătățirea semnificativă a calității activelor are de asemenea un impact negativ asupra veniturilor nete din dobânzi. Cu fiecare reducere suplimentară a portofoliului de credite neperformante – cauzată pe de o parte de vânzările de credite neperformante dar și de îmbunătățirea calității portofoliului – venitul net din dobânzi va scădea pe fondul unui efect de “unwinding” mai redus. Per ansamblu, Erste Group se așteaptă ca, în cel mai bun caz, să poată menține venitul net din dobânzi la un nivel stabil în 2017. Daca mediul ratelor de dobândă rămâne neschimbat, un declin moderat ar putea fi însăz posibil.