Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Executiv al OMS, a vorbit despre situaţia epidemiei de coronavirus din România. Deşi este un lucru foarte bun că cifrele sunt în scădere în această perioadă, asta nu înseamnă că “trebuie să renunțăm la măsurile de protecție individuală și să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”, a declarat acesta.

“Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a precizat profesorul Rafila, într-o intervenţie pentru Digi24.

Oamenii au şanse mai mici să se îmbolnăvească în concediu în aceste două ţări decât în România

În ţara noastră, rata de transmitere a virusului se menţine în jurul valorii de 0,9, similar cu majoritatea ţărilor europene, cu excepţia Rusiei şi a Belarusului. Însă acest lucru se poate schimba, totul depinde şi de vigilenţa românilor, spune Rafila: “Nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecție individuală.”

Cât despre românii care plănuiesc să-şi petreacă vacanţele în acest an în Bulgaria sau Grecia, Alexandru Rafila vine cu o declaraţie surprinzătoare: “E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară”, făcând referire la faptul că aceste două ţări au o incidenţă mai mică a infecţiei decât România. Cu toate acestea, “orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele” din ţara noastră, atrage atenţia acesta.

“E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică – n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a mai spus profesorul Rafila, potrivit digi24.ro.